Reposacaps especial per a persones amb malalties neurològiques

521
Reposacaps especial per a persones amb malalties neurològiques
PUBLICITAT

-Una estudiant de l’UJI dissenya un protopit per millorar el control cefàlic de persones amb esclerosi múltiple

Elisa Madroñero, estudiant del Grau d’Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Producte de la Universitat Jaume I, ha realitzat el seu Treball Final de Grau en col·laboració amb l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló (AEMC) que ha consistit en el disseny d’un reposacaps especial per a persones amb malalties neurològiques.


El promotor d’aquesta col·laboració i membre de la Junta Directiva de l’AEMC, Amador Melero, va proposar que des de l’UJI es pensés i dissenyés un producte destinat a millorar el servei que l’AEMC ofereix als pacients. Aquest projecte s’emmarca dins del Seminari Permanent d’Innovació Educativa en Enginyeria i Responsabilitat Social (SPIE-I2SR) de l’UJI, coordinat pel professor Luis Cabedo.

En un primer moment, l’estudiant i la seua tutora, la professora Elena Mulet, van tenir l’oportunitat de conèixer els mitjans humans i materials de l’AEMC. A més, l’estudiant va tenir ocasió d’investigar d’a prop les necessitats tant dels pacients com dels professionals que els atenen. L’esclerosi múltiple és una malaltia neuro-degenerativa i un dels símptomes que presenta és la pèrdua de la força muscular, que, entre altres problemes, fa que alguns pacients desvien el cap cap a davant (posició antepulsada) o cap als costats.

En detectar aquest problema, l’estudiant va voler donar una solució per als pacients que encara mantenen cert control cefàlic, amb la finalitat d’entrenar la seua propiocepció i ajudar-los a mantenir el control dels músculs que subjecten el cap. Fruit d’aquesta col·laboració, l’alumna ha finalitzat el Treball Final de Grau titulat: “Reposacaps per entrenar la propiocepció i el control cefàlic en persones amb malalties neurològiques”. El reposacaps és ajustable en amplària i compta amb sensors que avisen al pacient mitjançant una alarma quan aquest no està en la posició vertical correcta. Així, el pacient recapacita sobre la seua posició cefàlica, i quan es reposiciona correctament deixa de sonar l’alarma.

Aquest producte està pensat per ser utilitzat com un mitjà més per als pacients de l’AEMC que se sumarà als ja existents. El fisioterapeuta avaluarà a cada pacient per ajustar l’amplària del reposacaps segons el seu estat inicial i el seu ritme de millora. Una vegada ajustat pel fisioterapeuta, el disseny permet que el pacient entreni de forma senzilla i autònoma amb la finalitat de millorar i mantenir la posició correcta del cap. La següent fase consistirà a desenvolupar un prototip físic.