Por los caminos y colores de Els Ports
Por los caminos y colores de Els Ports

-Una extensa xarxa de sendes ens permet gaudir a peu, amb bici i a cavall d’una àmplia malla de camins amb diferents graus de dificultat

www.elsports.es obri la porta a les reserves en activitats, experiències, allotjaments i gastronomia de la comarca.

La tardor i la primavera són les dues èpoques més exuberants en la comarca dels Ports. En l’avantsala de l’hivern la varietat cromàtica dels boscos caducifolis convida a recórrer els camins i pobles d’aquest territori interior. Des de la Pobla de Benifassà fins a Vilafranca passant per Vallibona o Cinctorres les masses de pi es veuen esguitades pels roures i arces que esgrogueeixen o enrogeixen. En les rambles i rius, el cabal dels quals depèn de les pluges tardorenques, els pollancres comencen a plomar-se. Les xopades es converteixen en mars de fulles que conviden a llargs passejos al costat de la Rambla Cellumbres, el riu Calders, el Bergantes… Rius que als Ports, com un dia va relatar Alfons Cervera, “baixen a l’inrevés”. I és que han triat el camí més llarg cap al Mediterrani discorrent cap al Nord, cap al Guadalop i l’Ebre.

La tardor, amb temperatures fresques, és l’estació ideal per a reservar una estada en les cases rurals, hotels, albergs o càmpings de la comarca dels Ports. Bé siga en el centre de Morella, per a gaudir de la seua monumentalitat eixint al carrer o bé en una masia per a sentir la naturalesa cada matí i a cada moment.

Els camins de la pedra en sec a Vilafranca, el parc multi aventura Saltapins en la Fàbrica Giner de Morella, descendir per l’estret barranc del Servol fins a Vallibona, endinsar-se en el Portell de l’Infern o el Salt de Robert en la Tinença de Benifassà…són només una minúscula mostra de les múltiples opcions que tenim per a passar un llarg pont en la comarca dels Ports, un cap de setmana o per què no unes vacances si encara no les hem gaudit a l’estiu.

Por los caminos y colores de Els Ports

 

-Els Ports és Camins

A través del Pla de Competitivitat Turística, la Mancomunitat Comarcal Els Ports s’ha creat la marca Els Ports és Camins. En aquest enllaç de wikiloc: https://es.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=3226072 hi ha 45 rutes per a tot tipus de senderistes, caminants i aficionats a la naturalesa. Des de traçats amb poc més de 3 quilòmetres per a tota la família fins a exigents recorreguts amb més de seixanta quilòmetres i diverses etapes. Camins circulars amb punts d’eixida i retorn en els mateixos pobles i rutes que ens endinsen en els espais naturals més purs dels Ports i la Tinença de Benifassà. A més, molt ràpid, una sendera circular, unirà alguns dels pobles i la comarca.

-El GR7

Els Ports és, a més, terra de pas del GR7, un camí que cap al Sud ens portaria fins a Tarifa i cap al Nord ens conduiria fins a Andorra. El camí fa la seua entrada en la comarca a través de Fredes, en la Tinença de Benifassà. Des de Fredes els camins ens portaran pels antics boscos de boix que encaren la nostra ruta cap al Boixar. Des d’allí el descens pel barranc ens portarà fins a Vallibona, encastada en un meandre del Servol. Des de Vallibona nou ascens fins a Morella pels carrascars dels boscos de Vallivana, muntanyes comunals les fustes de les quals han servit per a la construcció de vaixells a Vinaròs i la seua llenya ha calfat moltes llars. Avui són territori de pastura i casa i alberg de les cabres hispàniques i senglars. Morella obrirà les portes de les seues muralles als caminants. La següent etapa ens portarà per queixals i valls més planes, vegas de cereal que s’entremesclen amb camins transhumants abans de tornar a ascendir a una nova plaça forta, ja en el Maestrat, com és Ares.

-Per l’entorn dels pobles

Morella, amb un terme de més de 400 quilòmetres quadrats ofereix interessants camins en tots els punts cardinals. Vorejar l’entorn emmurallat, descobrir el bosc de Pereroles, anar fins a Herbeset, Xiva, Ortells o la Pobleta o baixar fins a la Fàbrica Giner. Les opcions i camins són infinites.

A Vilafranca visitar el pont de la Pobla de Bellestar, l’ermita de Sant Miquel i recórrer els camins entre murs de pedra en sec són opcions assequibles para quasi qualsevol caminant. També hi ha rutes més exigents com el primer PR senyalitzat a la Comunitat Valenciana que porta a Culla.

A Cinctorres La Rambla Sellubres s’obri pas entre barrancs. La Roca Roja i la Roca Marró es miren de front cada matí. Una ruta per un dels paisatges més espectaculars dels Ports. A més nombroses sendes ens permeten accedir al Mas del Collet o els Bassis.

A l’entorn de Forcall l’encreuament de tres rius: el Bergantes, el Calders i el Cantavieja obri el pas a múltiples rutes que ens porten als queixals que envolten el poble. Ascendir a la Mola de la Vila ens permetrà tenir una vista privilegiada de tres grans camins fluvials.

Pujar a la Mola de la Todolella, ascendir fins a l’ermita de Sant Cristòfol o recórrer el camí entre Forcall en Mirambel són camins que podem realitzar a l’entorn del Riu Cantavieja. El riu Bergantes ens porta de Forcall a Morella.

Des de Villores realitzar recorreguts cap al riu Bergantes, cap a l’antic poblat de la Menadella o el camí dels Peirones ens permeten accedir a rutes amb suaus pendents i òptimes per a senderisme o bicicleta tot terreny.

A l’entorn de la Mata podem ascendir fins als Clapisses, recórrer l’entorn del poble, visitar l’ermita de Sant Gil o endinsar-nos ja a Terol a través del pont de Mirambel.

Por los caminos y colores de Els Ports

Des d’Olocau del Rei les opcions són variades a l’entorn del poble, dirigint els nostres passos cap a la Mata o la Todolella o ja cap a Terol, cap a Mirambel i Tronchón.

En el parc natural de la Tinença de Benifassà s’obrin múltiples rutes entorn de l’embassament d’Ulldecona, els boscos del Mes de Boix, el Portell de l’Infern o el Salt de Robert , els cims de les antigues mines de ferro o visites als pobles del parc natural com Castell de Cabres, Boixar, Coratxar, Fredes, Bellestar i La Pobla.

El terme de Vallibona està travessat pel GR7 que ens pot servir de guia per a traçar el nostre camí. Una opció interessant és caminar per la sendera que uneix Vallibona i Pena Roja de Tastavins, recordant el romiatge que se celebra cada set anys.

Camins de tardor per a recórrer solament, en família o en grup. Benvinguts als camins dels Ports.