Nova vida per a l’arxiu històric de Vistabella

1053
Nova vida per a l'arxiu històric de Vistabella
Nova vida per a l'arxiu històric de Vistabella
PUBLICITAT

-Silvia Olaria, Elvira Safont i Antonio Giner porten quatre anys treballant per a mostrar al públic la història del municipi de l’Alt Maestrat

La passió per la història, la documentació i el passat ha portat a tres persones molt dispars però amb interessos comuns a ajuntar-se i treballar units per la recuperació de la memòria històrica i del passat d’un poble. Així, Silvia Olaria, Elvira Safont i Antonio Giner donen vida a l’arxiu de Vistabella i s’encarreguen de difondre-ho a través de la web.

Segons expliquen, va ser en 2011 quan Silvia es va interessar per la recuperació dels arxius de Vistabella. Recorda que la seua intenció era saber que hi havia en la falsa de l’ajuntament, ja que “Vistabella és un poble ple de misteris i la falsa era un d’ells”, per açò, prossegueix, “entrar en aquell lloc ple de pols, fred i brut era l’única manera d’endevinar que documentació es conservava”.

Nova vida per a l'arxiu històric de Vistabella

De 2011 a 2014 va utilitzar les seues estones lliures per a començar a donar vida a l’arxiu però va ser llavors quan va pensar que es necessitava més ajuda i recursos per a complir el seu objectiu: “portar a la llum parts de la nostra història que havien quedat silenciades, oblidades i amagades”. Per açò va decidir contactar amb Elvira Safont i Antonio Giner, els qui es van involucrar activament en el projecte i al costat dels quals ha donat vida al Blog del Arxiu de Vistabella.

Els tres volen enviar un missatge molt clar a la societat, que és necessari “tenir els arxius municipals organitzats i operatius” així com “la importància de valorar el patrimoni cultural dels pobles de la província de Castelló perquè és un capital intel·lectual que ens enforteix”.

El blog
Mensualment publiquen articles sobre diferents temes i activitats que es van a realitzar en el municipi. A més, és d’especial esment la secció “Es done a saber”, la qual forma part d’un projecte de “recuperació d’àlbums fotogràfics familiars” i que està dirigida per Elvira Safont. Tots aquells que vulguen conèixer més sobre la labor desinteressada de Silvia, Antonio i Elvira pot consultar el blog en “vistabellaarxiumunicipal.com”.

Col·laboració de l’ajuntament
Encara que el major pes del treball recau sobre els muscles d’Elvira Safont, Silvia Olaria i Antonio Giner des del consistori de Vistabella ajuden en tot el que poden. Així, s’ha adequat la sala en la qual situar l’arxiu, ofereixen els recursos que necessiten, treballen d’intermediaris entre ells i les institucions -per exemple per a fer possible la restauració de documents per part de IVACOR- i han posat a una persona de suport a les funcions de l’arxiu municipal gràcies als contractes subvencionats de l’estat.

Com era Vistabella fa 100 anys?

Entre els documents trobats i recuperats de l'arxiu de Vistabella cal destacar les cartes i escrits referents a la Guerra Civil. Aquests documents, que contenen informació sobre esdeveniments i bàndols dels anys 1936 i 1937 poden veure's en el blog de l'arxiu, ja que han sigut digitalitzats per a la seua millor conservació i consulta.

Com vivien els veïns fa 100 anys? Anaven molts xiquets a l'escola? I la vida en les masies? Gràcies al blog de l'arxiu és possible conèixer a través de documents i fotografies diferents aspectes de la vida quotidiana de la localitat en el segle passat. Aspectes que molt han canviat en el dia d'avui. Les imatges mostren col·legis en ple apogeu. Els mateixos que cada vegada estan més buits. Les festes i les tradicions sempre han sigut essencials en el municipi i així ho demostren els escrits i les fotos dels veïns que aleshores celebraven Sant Antoni o baixaven a Castelló per a participar en el Pregó de la Magdalena. Aquests i molts més relats arrepleguen la història d'un municipi. La història de Vistabella del Maestrat.