Nova troballa important de petjades de dinosaures a Morella

466
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Primera troballa de restes paleontològiques en una zona tan especial com és la Fàbrica Giner.

Ja s’ha dipositat en el Museu Temps de Dinosaures.

Es reclama i es treballa per posar operatiu un centre d’estudi paleontològic a la ciutat.

El passat 23 de setembre un excursionista i aficionat a la paleontologia, Juan José Oliva Simó, veí de la localitat d’Alcanar, es va posar en contacte amb personal del Museu Temps de Dinosaures davant la possible troballa d’una icnita de dinosaure en el terme municipal de Morella, concretament en la zona de la Fàbrica Giner. Els tècnics del Museu van valorar l’autenticitat de la troballa i la seua situació.

L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha valorat molt positivament aquesta troballa. “ Ha sigut una agradable sorpresa i molt bona notícia per al patrimoni paleontològic morellà, que servirà per donar-li , si cap, més interés”.

A més, Ripollés, ha volgut agrair tan a l’aficionat a la paleontologia,Juan José Oliva, per la troballa així com al grup de paleontòlegs, encapçalats per Francisco Ortega i José Miguel Gasulla, per la seua col·laboració permanent.

La petjada es troba en una de les superfícies d’un bloc de roca arenosa en forma de prisma rectangular. El bloc s’ha desprès de la cornisa erosionada del marge esquerre del riu Bergantes, al seu pas per la Fàbrica Giner i molt prop del llit del riu. El bloc de roca arenosa pertany als sediments de la part alta de la Formació Morella, que se interpreta com dipòsits d’una planura mareal amb canals.

La petjada, amb una longitud d’uns 30 centímetres, és tridàctila amb els dits relativament allargats i amples, sent el dit central lleugerament més allargat que els altres. Preliminarment, els dits amples i la terminació d’ells arrodonida, i el taló lleugerament allargat amb dos escotadures laterals, tot suggereix la possibilitat que l’autor de la petjada fora un dinosaure ornitòpode de mitjana grandària. Esta grandària, seria concordant amb la del dinosaure ornitòpode Morelladon Beltrani, descobert també a Morella i a la mateixa Formació geològica.

El professor de la UNED, Francisco Ortega, i el paleontòleg morellà José Miguel Gasulla, han destacat que “aquesta important petjada es troba en una zona on només havíem trobat òssos. A més, el bloc de roca on es troba no és l’habitual com són les argiles roges de la zona.” També han mostrat la seua satisfacció ja que “ estàvem treballant recentment en aquestes espècies com el Morelladon i és una doble satisfacció per nosaltres”.

En els últims dies s’ha procedit al rescat del bloc que conté la petjada i al seu emmagatzemament en dependències de la Fàbrica Giner, on els tècnics procediran a la seua neteja i estabilització. El rastreig de la zona en què va aparèixer la petjada ha permès localitzar els nivells d ’on procedeix i constatar la presència de nous elements que es troben encara en la seua localització original. La troballa de petjades complementa la informació disponible sobre rèptils mesozoics en Morella i incrementa els recursos didàctics i divulgatius de l’espectacular registre de dinosaures d’esta localitat. Més encara que el descobriment es produeix en la Fàbrica Giner, un entorn que constituïx un símbol de la comarca i en el que ja hi ha una àmplia oferta de recursos turístics.

Reivindicació per la creació d’un centre d’estudi paleontològic

L’alcalde de la ciutat, Rhamsés Ripollés, ha volgut aprofitar l’ocasió per demanar la col·laboració conjunta de les administracions per tal de crear un centre d’estudi paleontològic a l’altura del patrimoni de la zona.

Esperem que en poc temps arriben bones notícies i puguem disposar de les instal·lacions adequades per tal de posar en valor aquestos recursos patrimonials tan importants”.

Morella és una de les localitats amb més tradició en la paleontologia de dinosaures ibèrics i, de fet, es coneixen referències morellanes a estos rèptils del Mesozoic des de fa quasi segle i mig.