Morella i Sant Mateu treballen per posar en valor el seu passat càtar

603
Reunió sobre els càtars entre Morella i Sant Mateu
PUBLICITAT

-Nota de l’Ajuntament de Morella-

Representants d’ambdós municipis es reuneixen per continuar impulsant una ruta turística interterritorial. Fa un any es van reunir amb el Consell de l’Aude, impulsor del País dels Càtars

Morella i Sant Mateu continuen treballant per posar en valor el seu passat càtar. Aquesta setmana han mantingut una reunió amb tècnics per a traslladar la importància d’impulsar un projecte cultural i turístic interterritorial i internacional, junt amb llocs que van tenir gran importància per als càtars, i que pot ser liderat des de la Comunitat Valenciana. Cal recordar que aquestes localitats ja van viatjar a França el passat any, per establir col·laboració amb el Consell de l’Aude, impulsor del País dels Càtars. La potencialitat d’aquest projecte per a Morella i Sant Mateu es deu al fet que els últims perfectes es van establir en aquestes dues localitats castellonenques i van instaurar l’última comunitat càtara a principis del segle XIV.

El regidor de turisme, Jorge Garcia, assenyala que “crear un projecte interterritorial al costat de ciutats que també van tenir una gran importància per als càtars pot ser un producte cultural i turístic molt atractiu”. A més, afegeix que “els últims càtars van residir a les nostres localitats i els fets que van succeir estan documentats i publicats en diversos llibres i és una oportunitat poder potenciar el turisme basat en la cultura i la història, oferint als visitants més alternatives i opcions per visitar-nos”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, destaca “la voluntat de col·laborar entre els dos municipis per posar en valor i potenciar turísticament aquest episodi important, en el qual Morella i Sant Mateu van tenir una gran importància”.

Morella i Sant Mateu també estan treballant en poder acollir unes jornades tècniques amb representants dels diversos territoris a principis de 2016. Es tracta d’unir esforços per posar en funcionament un projecte ampli i atractiu des del punt de vista turístic i cultural, recuperant i posant en valor el tema dels càtars, on la Comunitat Valenciana pot ser un referent, ja que Morella i Sant Mateu, així com altres poblacions, van ser llocs destacats dels personatges i comunitats càtares importants.

Cal assenyalar que Guillem Belibasta, últim càtar, es va establir a Morella a principis del segle XIV per fugir de la Inquisició, que es trobava a la zona de Carcassona. A la localitat dels Ports va viure en la clandestinitat i va fundar una comunitat càtara a Sant Mateu. Va ser l’últim perfecte que va morir a la foguera, el 1322 a Villerouge-Termenès.

-El Càtar Imperfecte

El tema dels càtars ha cristal·litzat en nombrosos llibres i obres de referència. Una de les més populars va ser la que va escriure el 2013 el periodista Víctor Amela, que va documentar aquests fets i els va transformar en la novel·la “El càtar Imperfecte”. En ella, es narra la fugida de Belibasta de França, acusat de matar un pastor, i de com es va establir a Morella amb Raimunda Martí, que es feia passar per la seva dona. Amela mostra tot el recorregut d’aquest últim perfecte -així s’autodenominaven els càtars-, enumerant les localitats que va travessar fins arribar a Morella i les que va tornar a creuar enganyat fins a ser detingut a França. El periodista va extreure la informació dels arxius de la Inquisició, atret per dos objectes que va trobar en una casa de Forcall: una pedra esculpida amb dos coloms besant i un punyal amb una inscripció en català antic.