Visites guiades a Morella

 

Visites guiades a Morella
Visites guiades a Morella

Morella celebrarà el proper diumenge 18 de maig el Dia Internacional dels Museus amb entrades gratuïtes i l’activitat “Torna Sant Vicent Ferrer”!. D’aquesta manera, els veïns i visitants podran conèixer millor la figura del frare dominic i la importància que va tenir per a la localitat la trobada “Converses de Morella”, de la qual aquest any es compleix el 600 aniversari. A més, es podran visitar de forma gratuïta els principals monuments de la ciutat, com són les Torres de Sant Miquel, el Museu “Temps de Dinosaures”, la Basílica Arxiprestal i el Castell, amb el Palau del Governador i el Saló del Carlisme.

Aquest any, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat com a lema “les col·leccions creen connexions”. La peça del museu que el 2014 ens connecta amb tot Europa és la Creu de Santa Llúcia o “de les Tres testes coronades”, un peiró de mitjan segle XV, de l’escultor Antoni Sanxo, que presenta en la seua magolla tres bustos que tradicionalment han identificat amb el papa Benet XIII, el rei Ferran, el d’Antequera i Sant Vicent Ferrer.

El museu municipal presentarà diumenge una activitat dirigida tant a la població local com als visitants de la ciutat. En el marc dels 600 anys de “Converses de Morella”, que la ciutat celebra durant tot l’any 2014, es fixarà específicament en un dels negociadors, Sant Vicent Ferrer. Per això el museu farà el miracle de ressuscitar un parell d’hores el pare Vicent Ferrer, de l’Ordre de Predicadors, que tornarà a passejar pels carrers de Morella sis segles després per recordar com era aquella societat. Es recorreran els espais vicentins de la que aleshores es considerava “la primera vila del regne” i que va ser escenari fa sis segles de tan gran conferència: el congrés més gran que mai haja acollit la població, que albergava aquell estiu centenars d’eclesiàstics i el sèquit reial.

El passeig començarà fora murades a les 11:30 hores, a la font al costat del Barranquet del Tint, on Sant Vicent va predicar l’any 1410, i que des d’aleshores porta el seu nom. La resta de la gent esperarà la comitiva al portal de Sant Mateu per on està previst que entre just al migdia. A continuació el pare Vicent  voltarà la ciutat predicant i procurant la conversió dels infidels i la penitència dels parroquians de la vila, tot explicant quin és el context en que li ha tocat mediar per a que el Papa Luna face el favor de dimitir el pontificat en benefici de la unitat de l’Església.

El dominicà Vicent Ferrer va nàixer a la ciutat de València l’any 1350, i després d’una carrera acadèmica que el va dur a Lleida, Barcelona o de retorn a València d’on va ser prior del convent, va acabar a Avinyó, a la cort del papa Climent VII. Durant un setge del rei de França a la ciutat papal, el pare Ferrer va caure malalt i va tenir una visió on Jesucrist, sant Francesc i sant Domènec l’impulsaven a predicar i intentar la conversió dels infidels perquè la fi del món estava a prop. A partir de 1399, l’intel·lectual religiós canvia la càtedra per la predicació per les ciutats d’Europa on arrossegava grans masses amb el seu discurs apocalíptic, que era entés per gent de totes les llengües, malgrat que sempre predicava en valencià. Només va interrompre les predicacions europees per a participar en la resolució de dos problemes gravíssims. Primer la corona vacant com a conseqüència de la mort de Martí l’Humà, que es decidiria al Compromís de Casp, on va ser un dels diputats valencians; i després l’intent d’acabar el Cisma d’Occident. Són els dos contextos en que està documentada la seua presència a Morella, el 1410 i el 1414.