Més de 150 productors de porcí reclamen suport i un pla de futur

541
Més de 150 productors de porcí reclamen suport i un pla de futur
Més de 150 productors de porcí reclamen suport i un pla de futur
PUBLICITAT

Més de 150 productors de porcí van participar en la Jornada sectorial organitzada per LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders a Catí, amb el patrocini de la Diputació de Castelló, en la qual es van tractar els principals problemes que afecten al sector en l’actualitat com és el dels retards en la legalització sostenible de granges, la gestió integral dels purins o l’amenaça de la pesta porcina africana, entre altres coses.

Una de les conclusions de la jornada, en la qual van coincidir tots els ponents, és la necessitat de constituir una taula de treball dels principals actors del sector ramader (porcí) per a establir un pla de futur, ja que des de fa molts anys no existeix cap plantejament sectorial i que servisca de guia, independentment del Govern que estiga en el poder.

Un altre aspecte analitzat són les traves administratives que pateixen els productors de porcí de la Comunitat Valenciana per part del Servei d’Avaluació d’Impacte Ambiental de la Conselleria d’Agricultura i Medi ambient i que condueixen a un retard a l’hora d’aprovar llicències de legalització d’ampliació o nova construcció d’explotacions ramaderes, situació que contrasta amb l’agilitat d’altres comunitats autònomes limítrofes com Aragó, Catalunya o Murcia.

Manuel Esteve, president de Acriporte i de la sectorial de porcí de Cooperatives Agro-alimentàries d’Aragó, va analitzar la visió sobre el sector en la comunitat veïna; així com Jaume Boixadera, del departament agrari de la Generalitat, va fer el mateix des del punt de vista català. Els tècnics de LA UNIÓ, Carles Parrado i Francis Ferreres, van oferir el punt de vista a la Comunitat Valenciana sobre la legalització de les explotacions ramaderes i de la gestió dels purins.

Posteriorment, es va celebrar una interessant taula de posicionament i debat amb participació d’experts de la UPV com Salva Canet, d’empreses integradores com Josep Armengol d’Agroturia, representants dels Col•legis d’Enginyers Agrícoles (la secretària tècnica del COITAVC, Tere Pilán) i d’Agrònoms (el seu secretari tècnic José Carbonell), del col•legi de veterinaris (Luis Miguel Gargallo, president de COVETCAS) i representants de la Generalitat com el Sotsdirector General d’Agricultura i Ramaderia, Vicent Marzá.

En la clausura van intervindre el diputat de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló, Pablo Roig i el secretari general de LA UNIÓ, Ramón Mampel.