L’UJI digitalitzarà part de l’arxiu municipal de l’Ajuntament de Culla

1474
Conveni de la UJI amb Culla
Foto de l'acte, Damián Llorens
PUBLICITAT

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, han signat aquest dilluns un protocol general de col·laboració per a treballar conjuntament en l’àmbit de la gestió i difusió de documents i material bibliogràfic, així com en la digitalització i catalogació en el Repositori UJI de part dels fons que hi ha en l’arxiu municipal relacionats amb aquesta població castellonenca i altres de la comarca de l’Alt Maestrat. L’acord inclou, a més, l’intercanvi de coneixements, informació i mitjans tècnics i materials.

Durant la signatura del conveni l’alcalde de Culla ha ressaltat el valor patrimonial i documental de l’arxiu municipal que «s’ha pogut conservar en perfectes condicions». En la seua opinió, «l’acord serveix per donar un salt qualitatiu i, a més de preservar la documentació, posar-la a l’abast de la comunitat investigadora i de totes aquelles persones interessades en la història».

Per la seua banda el rector ha destacat la qualitat del servei d’arxiu de la Biblioteca de l’UJI i la voluntat de contribuir a través del mateix a la recuperació i posada a la disposició de la ciutadania dels documents històrics «perquè per a generar nou coneixement -ha comentat Climent- cal preservar el que hi ha i incloure’l en el repositori és una forma salvar el patrimoni, donar-li visibilitat i que siga conegut».

Durant l’acte també han estat presents el vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis; el secretari de l’Ajuntament de Culla, Francisco Bellés; el director de la Biblioteca, Vicent Falomir, i l’arxivera Lidón París. També les ha acompanyat el cap del Servei Territorial de Cultura i Esport de Castelló i professor associat del Departament d’Educació, Josep Cristià Linares Bayo.

Conveni UJI i Culla
Foto de l’acte, Damián Llorens

El fons municipal de Culla s’inicia amb el pergamí de la seua Carta Pobla, de l’any 1243. A més a més, compta amb fons tant valuosos com les actes de govern municipal (1723-1905), el registre de veïns i padrons municipals (1492-1924) o documents notarials (1440-1620). A més, es conserva en aquest arxiu municipal la documentació medieval de l’antic poblat de Molinell (1365-1410). També conserva documentació de la Setena de Culla, institució medieval, creada en 1345 i que va perdurar fins principis del segle XX, amb la finalitat d’explotar els recursos agropecuaris i forestals de set poblacions: Culla, Benassal, Vistabella, Atzeneta, Benafigos, Villar de Canes i la Torre d’en Besora. L’any 1990 la Conselleria de Cultura Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana va publicar el Catàleg de l’Arxiu Municipal de Culla, realitzat per Carles Rabassa, Modest Barrera i Luis Miguel Pérez, en què els mateixos autors comentaven «recollim tota la documentació existent a l’arxiu municipal de Culla anterior a 1925 … En total hem replegat 3.689 documents, dels quals 285 són pergamins, i la resta documents en paper llevat d’un curiós exemplar en caràcters aràbics escrit sobre corfa d’arbre». Aquest estudi es fonamental i bàsic pel projecte, ja que permet disposar d’un inventari d’aquests fons.

A mesura que s’aniran digitalitzant els documents es dipositaran en el Repositori Institucional UJI <http://repositori.uji.es/> on s’incorporaran les corresponents descripcions i metadades de cadascun dels documents. En aquest cas, l’Ajuntament de Culla establirà un link al repositori i podrà a través de la seua web visualitzar els documents. Tota la documentació històrica de Culla es podrà recuperar o visualitzar mitjançant recol·lectors com Hispana, Recolecta, etc. així com per la Biblioteca Digital d’Europa, coneguda per Europeana.