Les primeres pelegrines des de 1575

655
Les primeres pelegrines des de 1575
Les primeres pelegrines des de 1575
PUBLICITAT

-Els Pelegrins de Portell incorporen a tres dones per primera vegada des de fa cinc segles

En 1575 el bisbe de Tortosa, Joan Izquierdo, va dictaminar que les dones deixaren de peregrinar des de Portell fins a Sant Pere de Castellfort. Dissabte que ve dia 26 tres dones eixiran com a pelegrines des de l’església de Portell cap al cim de Sant Pere de Castellfort.

“Les tradicions estan per a adaptar-les als temps”, comenta l’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer.

Des de feia anys en el poble existia el “runrun” perquè les dones tornaren a ser pelegrines. Els joves de la localitat li l’havien transmès al bisbe de la diòcesi de Tortosa, Enrique Benavent, que no va posar oposició. Els joves també ho van traslladar al rector de la localitat.

Dels tretze pelegrins tres seran dones. És el pas cap a la volta d’elles a aquesta tradició que els veïns d’aquesta localitat dels Ports conserven i mantenen després de la seua recuperació fa ara 28 anys.

Enguany, en els mesos previs, ja s’havien intuït alguns indicis. En la festa de Sant Antoni, en la “relació” -poesia satírica popular- que es recita en la plaça, ja es va llançar una “pulla” perquè les fémines també isqueren amb camisa blanca, rosari, bastó, capa i barret negre. En la celebració de Sant Marc de les Alberedes, l’abril passat, ja es va concretar tot. Va arribar a haver-hi fins a quatre candidates, però finalment una d’elles no podrà eixir. Els noms de les tres pelegrines i els altres deu pelegrins ja estan clars.

Fins a enguany tota persona que mantinguera vincles amb Portell podia participar com a pelegrí. El comentari popular era que “poden ser veïns de fora i no poden ser les dones… no pot ser”. Així fins avui.

Un grup d’amics són els “majorals”, els que s’encarreguen de tota la intendència de la peregrinació. Ells estan encantats amb el fet que també hi haja dones en la comitiva de pelegrins.

Ja existeix referència dels pelegrins de Portell en 1514. La prohibició que foren dones data de 1575. En el segle XVIII es va produir un canvi de recorregut, ja que abans la peregrinació travessava els carrers de Castellfort.

Explica la llegenda que una terrible sequera assotava a Portell. Que set homes van eixir cap a Roma per a preguntar al Papa què fer. 14 anys després va tornar un únic veí amb el missatge de peregrinar fins a l’ermita de Sant Pere de Castellfort. Llegenda o veritat la peregrinació es manté fidel a la tradició d’eixir a les cinc del matí de l’església de Portell per a arribar a Sant Pere poc després de les 9 del matí havent travessat l’estret barranc de la Rambla Cellumbres. Els pelegrins ixen en silenci, separats per 50 passos. El retorn al poble és molt més multitudinari. Ixen totes les peanyes i banderes de l’església a rebre’ls. En aquest moment, quan els pelegrins saluden a Sant Pere des de l’ermita de l’Esperança en les seues cares es reflecteix l’emoció de la tradició complida.