Les Corts i la Generalitat inclouen a Vilafranca a l’Alt Maestrat en el nou mapa comarcal que distribuiran als col·legis

5782
El mapa de la Comunitat Valenciana amb les comarques
El mapa de la Comunitat Valenciana amb les comarques
PUBLICITAT

La Generalitat Valenciana i les Corts Valencianes han tornat a incloure a Vilafranca a l’Alt Maestrat en el mapa comarcal de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una cartografia a escala 1: 300.000 que mostra la divisió comarcal, els municipis, les vies de comunicació i les grans infraestructures, així com la toponímia oficial dels municipis i comarques.

En l’acte de presentació, en el qual han participat el president de les Corts, Enric Morera i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, la consellera ha declarat que es tracta del “primer mapa elaborat durant la nova etapa del Institut Cartogràfic de València i que està pensat per al gran públic “.

La informació mostrada és una generalització de dades propis de l’Institut Cartogràfic Valencià, actualitzada a l’abril de 2016. Pel que fa a la divisió territorial s’ha seguit la utilitzada per la Generalitat des de la proposta de demarcacions homologades de 1987.

-Mapa del Corredor Mediterrani

La consellera ha puntualitzat que el mapa es completa amb “informació útil per a la ciutadania com, per exemple, la superfície i la població de cadascuna de les 34 comarques i la distribució de les 15 àrees funcionals en què la Generalitat divideix el mapa d’Estratègia territorial de la Comunitat “.

A més, el mapa comarcal incorpora un mapa de situació de la Comunitat Valenciana en el context europeu on “s’ha considerat rellevant incloure el traçat del Corredor Mediterrani tenint en compte que és un element fonamental per a la viabilitat econòmica de la Comunitat”.

-Els topònims fixats per l’Acadèmia de la Llengua

A la toponímia s’han seguit els criteris fixats per l’Acadèmia de la Llengua Valenciana, respectant l’oficialitat, de manera que en aquells casos en què el topònim oficial és en valencià, apareix només en valencià, mentre que en els municipis amb doble denominació , el topònim apareix en els dos idiomes “.

Finalment, en els casos on el topònim oficial és en castellà, atenent al caràcter informatiu i pedagògic del aquest mapa, “s’ha optat per posar entre parèntesis el terme en valencià sempre que, segons l’Acadèmia, hi hagi un registre històric”.

Segons ha informat Salvador amb l’elaboració d’aquest mapa, la Conselleria respon a una petició de les Corts, davant els preparatius que aquesta institució està organitzant per celebrar el “Dia de Les Corts” per recordar que el 25 d’abril va ser la data de la derrota d’Almansa que va suposar la pèrdua dels furs del Regne de València.