Les Corts donaran suport a Camins del Penyagolosa

697
2419 28-04-17 PELEGRINS DE LES USERES
PUBLICITAT

-És determinant perquè la Comunitat Valenciana defense a nivell nacional la seua inclusió en la llista oficial de la UNESCO

Tots els grups polítics dels Corts Valencianes aprovaran una declaració institucional per recolzar la candidatura de Camins del Penyagolosa com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, impulsat per la Diputació de Castelló. Es tracta d’un pas determinant perquè la Comunitat Valenciana defense a nivell nacional la inclusió de l’ampli patrimoni tradicional, cultural i paisatgístic en la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

El vicepresident primer de la Diputació, Vicent Sales, va mantindre fa unes setmanes diverses reunions amb representants dels grups parlamentaris per a aconseguir aquest consens. Sales va estar acompanyat pel director de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals, Juan Antonio García; i el vicerector de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla.

Les reunions van ser amb Belén Bachero, diputada de Compromís que, a més, és alcaldessa de Vistabella, localitat en la qual es troba el santuari de Sant Joan de Penyagolosa, per la qual cosa coneix perfectament el projecte i col·labora amb les activitats que s’organitzen dins del mateix. En aquesta ronda de reunions també va estar explicant el projecte a Fernando Delgado, del PSPV; Llum Quiñonero, de Podemos; Miguel Ángel Mulet, del PP; i Alberto García, de Ciudadanos.

Fruit d’aquest acord, està previst que en la pròxima sessió plenària de les Corts, que tindrà lloc el 5 de juliol, es recolzarà de manera unànime el suport a la candidatura de Camins del Penyagolosa com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’aprovació d’aquest aval autonòmic és de vital importància, ja que dotarà d’oficialitat a la proposta impulsada per la Diputació de Castelló i és un pas imprescindible en la seua carrera per alçar-se amb el títol de la UNESCO.

Suport de les conselleries de Cultura i Medi ambient

El vicepresident del Govern Provincial va mantenir aquesta ronda de reunions per a aconseguir el consens després del recent lliurament del dosier redactat per la Càtedra de la UJI als tècnics de la Consellería i que suposa la pedra angular de l’expedient de la candidatura. A més, Sales també va aconseguir el suport de dues àrees de la Generalitat la implicació de les quals i aprovació era fonamental en aquesta iniciativa, com són el director general de Medi Natural, Antoni Marzo, de la Conselleria de Medi Ambient, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, de la Conselleria de Cultura.

Sales ha ressaltat “la predisposició de tots els partits a col·laborar en la promoció de Camins del Penyagolosa” i ha afirmat que “és un projecte integrador, que ha aconseguit la suma d’esforços de tots els agents implicats en el mateix, les institucions públiques, la Universitat Jaume I i els veïns que viuen en els nou municipis propers a aquesta muntanya sagrada”. A més, ha ressaltat que “aquest projecte no només cerca el reconeixement mundial de les rogatives medievals que es conserven a l’interior de Castelló, sinó que suposa tot un repte amb el qual recuperar i dinamitzar l’entorn natural dels municipis de Penyagolosa i el seu patrimoni històric, cultural i etnogràfic. Això suposa un vertader camí d’oportunitats per a l’interior de la província”.

Un pas més dins d’un intens treball

El suport de tots els grups polítics representats en les Corts a la iniciativa de la Diputació de Castelló ‘Camins de Penyagolosa’, que acull a nou municipis castellonencs dins del projecte, és un pas més en la suma de reconeixements de cara a la seua candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cal recordar que, fa uns mesos, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport també va reconèixer el gran valor patrimonial que atresora el projecte en incloure’l dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural (PNPC) i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d’Espanya.

Cal destacar que la inclusió en la llista, de la qual Camins de Penyagolosa forma part dins de l’apartat ‘Paisajes simbólicos e itinerarios culturales; paisajes generados a través de actividades relacionadas con acontecimientos sociales, de carácter lúdico, simbólico, religioso, artístico, etc’, obri noves oportunitats de difusió i consolidació per a aquest reclam patrimonial i turístic per a l’interior de Castelló.

No en va, el Pla Nacional de Paisatge Cultural té com a objectiu principal la salvaguarda dels paisatges d’interès cultural, afavorint mesures encaminades a garantir la viabilitat d’aquests paisatges, entre les quals s’inclouen la sensibilització social i política o la cooperació entre organismes a diferents escales: internacional, nacional i regional.

A més, la Diputació de Castelló també va donar un altre pas més en la seua ambició de convertir la candidatura ‘Camins del Penyagolosa’ en Patrimoni Mundial de la UNESCO amb la presentació del llibre, ‘Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar’, el passat mes d’abril, i que s’inclou dins de l’expedient que l’administració provincial està tancant de la mà de la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I per a oficialitzar la candidatura.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ja va destacar durant la presentació que és un “excel·lent treball divulgatiu i una joia que arreplega entre les seues pàgines el nostre patrimoni i que reforça el que és, sense cap dubte, un dels projectes més ambiciosos que mai ha emprés aquesta administració i que és un dels majors revulsius culturals per a molts pobles del nostre interior”.

Tres anys d’expedient i més de 20.000 signatures

Com ja ha posat en valor el propi Javier Moliner, “vam sumar tres anys de dur treball per a recopilar, catalogar i posar en valor unes tradicions, uns paratges i un patrimoni del que ens sentim molt orgullosos en aquesta terra i és per això que demanem a la UNESCO que reconega els nostres camins més ancestrals al voltant de la muntanya sagrada per a multiplicar el valor de tot el que engloba: naturalesa, municipis, tradició, patrimoni i vida”.

En aquesta línia, cal recordar que en paral·lel a la preparació de l’expedient, aquest llibre és part fonamental però també es complementa amb tot el treball realitzat des de la Càtedra i l’ajuda de voluntaris per a catalogar la resta de patrimoni moble, des del Govern Provincial “treballem per a unir a tota la província en l’objectiu d’aconseguir una fita tan gran per a Castelló”.

De fet, la candidatura de ‘Camins del Penyagolosa’ a Patrimoni de la Unesco suma ja més de 20.000 signatures de suport “a les quals sumem una nova mirada d’estima a aquests camins que ens guien des de fa més de set segles cap al nostre gegant de pedra”.