Les Ampa de Culla, Benassal i Albocàsser demanen el batxillerat a l’Alt Maestrat i evitar així els desplaçaments a Vall d’Alba

1499
PUBLICITAT

Les AMPA del Maestrat s’han posat en contacte amb FAMPA-Castelló Penyagolosa per buscar solucions als problemes de distribució de les infraestructures educatives en l’interior de la província. Els i les representants de les AMPA de Benassal, Albocàsser i Culla han explicat que l’alumnat de Batxillerat dels seus municipis junt amb l’alumnat d’altres pobles de la zona, en total 21 xiquets i xiquetes, com no tenen servei d’educació secundària no obligatòria pròxim s’han de traslladar cada dia a l’IES de la Vall d’Alba per poder continuar els seus estudis. Aquest trajecte té una duració aproximada de fins a 1 hora i 45 minuts d’anada i tornada, en total, 3 hores i mitja de transport diàries, segons han explicat les AMPA, i suposa per a cada família una despesa de 1.000 euros a l’any.

És per això que les famílies demanen la creació d’una secció de Batxillerat en la zona per poder garantir la possibilitat de continuar amb els estudis a l’alumnat de l’interior de Castelló un cop finalitzada l’ESO. I és que, la falta de serveis educatius, està provocant que les famílies abandonen els pobles i baixen a viure a Castelló per trobar més facilitats d’accés als estudis per als seus fills i filles, i les AMPA expliquen que aquest fet pot provocar la despoblació de les zones rurals.

Davant d’aquesta situació, les AMPA de Benassal, Albocàsser i Culla s’han reunit a través de FAMPA-Penyagolosa amb el director territorial Robert Roig, la cap de servei Mª Josep Palmer i el cap del servei d’inspecció educativa, Vicent Domènech per buscar solucions. Per la seua banda, els responsables de l’administració han explicat a les AMPA que l’anterior govern, no va acomplir amb la planificació prevista per dotar d’infraestructures educatives l’interior de la província. Per tant, ara s’han de tornar a vertebrar les comarques de l’interior de Castelló, no només per tema d’infraestructures educatives, sinó també de comunicacions i dotacions de serveis. És per això, que el director territorial ha explicat que la conselleria compta amb un comité d’experts que està estudiants les principals necessitats de la ruralitat en Castelló i que s’estan buscant solucions per atendre-les.

No obstant això, davant de la falta de serveis educatius, les famílies de la comarca plantegen la necessitat de buscar una solució a llarg termini i reivindiquen implantar una secció de Batxillerat en la zona per garantir la continuïtat dels estudis a l’alumnat del Maestrat. Segons expliquen els representants de les AMPA, : “ l’ampliació de l’oferta educativa implantant línies de batxillerat en la comarca resoldria definitivament el problema”. De fet, consideren que “aquesta mesura és econòmicament viable i encaixaria en l’aposta política actual per l’educació pública i per la integració de les zones rurals per la qual treballa el consell”.

Sobre la implantació d’un nou centre, l’administració ha explicat que no està prevista la construcció d’un centre de secundària en la zona perquè l’alumnat d’educació obligatòria té cobertes les necessitats i el pressupost de la Conselleria és limitat i, en aquest cas, el problema el planteja l’alumnat de Batxillerat que cursa uns estudis no obligatoris i per tant l’administració no és responsable de garantir el servei. Així mateix, la creació d’un nou institut és una solució a llarg termini que s’ha d’estudiar bé per poder decidir la ubicació idònia per resoldre els problemes de connexió entre les poblacions de l’interior. Així mateix, tant els representants de l’AMPA de Benassal com d’Albocàsser s’han mostrat dispostos a col·laborar i a buscar una solució comuna, ja que es tracta d’un problema comarcal, amb l’objectiu de sumar més suports i més alumnat amb les mateixes necessitat i poder llançar així una proposta unitària entre tots els municipis de la zona per demanar la creació d’un institut.

Al seu torn, el director territorial ha reconegut la necessitat de donar a l’alumnat les mateixes possibilitats que a la resta de nuclis més poblats i del perill de despoblament de l’interior per la falta de serveis. En aquest sentit, s’ha mostrat dispost a col·laborar per donar una solució a curt termini a les famílies i facilitar l’accés de l’alumnat de Batxillerat als estudis. En aquest sentit, s’ha compromés a reunir-se amb la Diputació i les administracions locals per aconseguir abaratir el transport i es posarà en contacte amb les AMPA afectades en un termini d’una setmana per comunicar-los com van les gestions. Per la seua banda, les AMPA dels pobles afectats per la falta d’infraestructures educatives per cursar el Batxillerat “han expressat la seua preocupació perquè, de moment, no saben on cursaran els seus estudis els seus fills i filles l’any que ve. És per això que han demanat que es resolga el més prompte possible, perquè els alumnes s’han de matricular.”