L’empresa Vega del Moll, premi al Desenvolupament Sostenible de la Federació d’Àrids d’Espanya

509
L'empresa Vega del Moll, premi al Desenvolupament Sostenible de la Federació d'Àrids d'Espanya
L'empresa Vega del Moll, premi al Desenvolupament Sostenible de la Federació d'Àrids d'Espanya
PUBLICITAT

L’empresa Vega del Moll, S. a., que gestiona la Pedrera d’Argiles Roges Mas de la Parreta de Morella (Castelló), ha rebut el diploma que certifica que ha sigut guardonada amb el Primer Premi de Desenvolupament Sostenible en la Categoria Social – Participació en la Comunitat, atorgat per la Federació d’Àrids d’Espanya (FdA), en reconeixement a l’explotació de la citada pedrera. A més ha sigut seleccionada per als Premis Europeus de la UEPG de 2019 (UEPG Sustainable Development Awards), de la Unió Europea de Productors d’Àrids, que se celebrarà l’any que ve a Brussel•les.

La Federació d’Àrids agrupa en l’actualitat a prop de 750 empreses i 1000 explotacions mineres de tota Espanya, sent la federació més representativa d’aquest sector, amb el major volum de producció i major nombre d’ocupacions directes i indirectes. Del 24 al 26 d’octubre es va celebrar el V Congrés Nacional d’Àrids, en el Palau de Congressos i Exposicions de Galícia, a Santiago de Compostela.

Dins d’aquest V Congrés d’Àrids, una de les ponències i un pòster van ser presentats per l’empresa Vega del Moll. En ells s’indicava que la Pedrera del Mas de la Parreta (Morella, Castelló) és una mina d’argiles a cel obert gestionada per Vega del Moll, S. a. L’any 2000 va començar la seua activitat extractiva i paral•lelament es van marcar tres objectius de caràcter social: recuperació i posada en valor del patrimoni natural i cultural, participació en el desenvolupament sostenible comarcal i promoció i desenvolupament d’activitats socioculturals. Aquests objectius són conseqüència dels extraordinaris recursos patrimonials de la pedrera i el seu entorn. Un dels enclavaments més destacats del país quant al registre arqueològic i paleontològic.

L’element arqueològic més destacable correspon al jaciment de Els Casals del Mas de Sabater. Un dels assentaments d’època visigòtica més interessant de la península Ibèrica, sent el primer d’aquesta cronologia que s’excava en la comarca i un dels pocs de la província de Castelló. Quant al patrimoni paleontològic, la diversitat de restes vegetals i faunístics és molt destacable, amb més de 4.500 fòssils localitzats en 18 jaciments diferents. La fauna fòssil està integrada per 26 tipus de vertebrats, destacant diferents dinosaures. També s’han localitzat nombroses restes d’invertebrats i abundant flora (cutícules, troncs, falgueres i ambre). D’entre les troballes destaquen: La tortuga Brodiechelys royoi és la primera nova espècie de vertebrat mesozoic descrit a Morella i en la província. La tortuga Eodortoka morellana és el primer nou gènere i espècie de vertebrat mesozoic descrit a Morella i la província. I el dinosaure ornitópodo Morelladon beltrani és la primera nova espècie de dinosaure descrita a Castelló i segona de la Comunitat Valenciana.

Tot el registre arqueològic i paleontològic de la pedrera ha servit per a incentivar activitats participatives, per a la publicació de treballs de recerca i la col•laboració d’un gran nombre d’investigadors. La pedrera, l’empresa Vega del Moll o els tècnics de l’empresa han estat involucrats fins a en 65 activitats participatives, la qual cosa s’ha traduït en un considerable reconeixement científic i social i en una valoració molt positiva per les diferents administracions públiques.