Diumenge que ve dia 27 d’agost Morella iniciarà el camí per a la celebració del 54 Sexenni en honor a la Mare de Déu de Vallivana. I ho farà anunciant la festa que es viurà a l’agost de 2018 en la capital dels Ports. L’Anunci del Sexenni té també entitat pròpia i suposa tot un esdeveniment per a la ciutat emmurallada.

La jornada de l’Anunci s’iniciarà amb la diana a càrrec dels gaiteros de Morella. Després tindrà lloc la Pujada de la Vila des de l’Ajuntament fins a l’església arxiprestal on tindrà lloc la missa que oficiarà el bisbe de la diòcesi de Tortosa, Enrique Benavent.

Al migdia arribarà un dels moments principals del dia amb el Pregó de l’Anunci del 54 Sexenni. En l’acte no faltaran els gaiteros, els gegants i cabuts, els Alets de la Mare de Déu, el guió de la Mare de Déu de Vallivana, els croats, el síndic amb la Senyera de la ciutat, l’àguila, la carrossa de Morella amb les representants de la “Fidelis, Fortis et Prudens” que enguany són Ivana Garica Lizondo, Maria Carceller Albalat i Rosé Adell Sabater i tancant la comitiva l’associació musical Mestre Candel. Els títols que es van atorgar a Morella daten del segle XIII

Després del dinar desfilaran les carrosses participants en l’Anunci. A partir de les 16.30 s’iniciarà la batalla de confeti.

Les xifres

Està previst que es llancen 60 tones de confeti. Desfilaran al voltant de 1.300 persones distribuïdes en 40 carrosses amb les decoracions més variades. Es preveu que Morella reba en el cap de setmana de la festa prop de 40.000 persones. Les carrosses estaran exposades des del dissabte dia 26. La desfilada de carrosses de Morella s’assembla al ‘cosso’ multicolor de Castelló o a la batalla de les flors que es viu en les falles de València o Borriana.

Els Volantins

Un altre element singular relacionat amb l’Anunci i el Sexenni són Els Ninots que es pengen entre dues balconades al Carrer La Font. Gertrudis, Pablo i Cleòpatra ballen al pas de la processó de la Mare de Déu d’Agost i es queden fins a l’Anunci.

Els Ninots

En cada any d’Anunci, setmanes abans de les festes, apareixen als carrers de Morella els Ninots. Es tracta de figures de cartó que, emulant a les figures de les falles de València, representen de forma satírica l’actualitat morellana.

Seguretat

Amb motiu de l’Anunci s’ha preparat un dispositiu especial de seguretat. S’han editat fullets on s’informa de tots els serveis i punts d’interès. 80 efectius de la Guàrdia Civil, Policia Autonòmica, Protecció Civil, Policia Local i Creu Roja s’encarregaran de la seguretat.

S’han disposat aparcaments especials al barri de l’Hostal Nou i els voltants de l’heliport, on els visitants podran deixar els cotxes i prendre un autobús que els portarà fins a les Torres de Sant Miquel. L’accés al casc urbà estarà restringit durant el cap de setmana per a facilitar l’entrada de les carrosses i la desfilada del diumenge.

Coordinació

L’Ajuntament de Morella és l’encarregat de coordinar totes les carrosses i la desfilada. A més, l’Ajuntament de Morella també s’encarregarà de coordinar les tasques de neteja. I és que sobre els carrers de Morella s’estendran tones i tones de confeti. El confeti una vegada arreplegat es traslladarà al punt net per al seu reciclatge. Es repartiran sacs entre els veïns perquè aquests puguen col·laborar en la recollida del confeti acumulat. La brigada municipal realitzarà un esforç extraordinari de recollida però, com en ocasions anteriors, la col·laboració dels veïns i veïnes serà vital per a tornar la normalitat als carrers. Durant l’Anunci també es tapen els embornals per a evitar que el paper col·lapse el sistema d’evacuació d’aigua.

Avançament festiu

Com ocorre cada any en el que se celebra l’Anunci, el calendari festiu de Morella es modifica per a poder congregar tots els actes. Durant la primera setmana d’agost es van celebrar els bous de Sant Roc. Durant tot agost, a més, la ciutat ha viscut una intensa activitat cultural en la qual no ha faltat el festival internacional de música, que compleix enguany 34 edicions.

03-DSC_0514