L’alcalde de Culla celebra el suport de les Corts a ‘Camins del Penyagolosa com a Patrimoni Mundial

462
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Culla

Fabregat: “És una excel·lent notícia per a cada un dels municipis que conformem la iniciativa, ja que aquest aval autonòmic suposa un pas importantíssim en el nostre camí cap al reconeixement”.

L’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, ha valorat de manera molt positiva que les Corts Valencianes vagen a donar suport, a través d’una declaració institucional, la inclusió de la candidatura d’ ‘Camins del Penyagolosa’, impulsada per la Diputació de Castelló, a la llista indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco. En paraules de Fabregat, “és una excel·lent notícia per a cada un dels municipis que conformem la iniciativa, ja que aquest aval autonòmic suposa un pas importantíssim en el nostre camí cap al reconeixement que estem buscant els camins ancestrals, el que propiciarà un impuls a les nostres tradicions i al nostre patrimoni “.

El primer edil ha fet aquestes afirmacions després de conèixer, el passat dissabte, la intenció de tots els parlamentaris de donar suport de manera unànime la candidatura a la propera sessió plenària. Aquest consens ha estat fruit de la reunió mantinguda, fa uns dies, entre el vicepresident de la Diputació Provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales; el director de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals, Juan Antonio García; i el vicerector de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Wenceslao Rambla, amb representants dels diferents grups polítics de la cambra valenciana. Entre aquests també es trobava Belen Bachero, que a més és alcaldessa de Vistabella del Maestrat, una altra de les localitats clau dins de la candidatura.

Així doncs, després de fer-pública aquesta decisió, Fabregat ha manifestat l ‘ “optimisme” que es viu a Culla, ja que “ara s’incrementen les possibilitats d’aconseguir el títol de la Unesco, després de l’intens treball de recerca i divulgació realitzat en els últims anys per part de la Diputació, la Universitat Jaume i i els voluntaris i col·laboradors de tots els pobles que formem part del projecte “. D’altra banda, ha afirmat que “al marge dels objectius de recuperar i posar en valor el patrimoni històric, cultural i natural del nostre interior, ‘Camins’ s’ha consolidat com una iniciativa que propicia la comunicació, el diàleg i el treball conjunt entre els ciutadans “.

Cal destacar que Culla és un dels municipis de la província de Castelló, a més de Puertomingalvo a Terol, que conserva el seu camí i rogativa d’origen medieval a l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa. Els documents més antics que es conserven sobre aquesta daten de l’any 1404, per la qual cosa és considerada una de les més antigues, i ha conservat els seus rituals ‘intactes’ gràcies al fervor popular. Això mateix, al costat del alt valor etnogràfic que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovés, a l’abril de 2016, la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, al costat de dels Pelegrins de les Useres.