Plenari a Morella
Plenari a Morella
Plenari a Morella

-Nota de premsa-

El Consell d’Estat s’ha pronunciat sobre el recurs constitucional que van presentar tres mil tres ajuntaments del país, en representació de disset milions de ciutadans i ciutadans. I ho ha fet per avalar el plantejament dels consistoris, de manera que reconeix que la Llei 27/2013 de 27 de desembre sobre la racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local, coneguda com a Llei de Reforma Local, vulnera greument l’autonomia dels municipis que garanteix la Constitució. Cal recordar que ple de l’Ajuntament de Morella va ser un dels primers que va aprovar el recurs, encara que únicament amb els vots a favor de l’equip de govern.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, afirma que “des del primer moment hem defensat els serveis i drets dels nostres veïns, des de la proximitat, i ho seguirem fent. Avui tenim una bona notícia, que és un pas més en aquest camí”. A més, recorda que “aquesta Llei té en contra a tots els partits polítics, excepte el Partit Popular encara que sí que hi ha alcaldes populars que s’han manifestat en contra, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies  als sindicats i a un llarg etcètera. Ha nascut des de la majoria absoluta del Partit Popular i sense buscar cap tipus de consens”. Ripollés també explica que “no té cap sentit que es traspassen les competències dels ajuntaments a les diputacions o comunitats autònomes, perquè els veïns sempre busquen la solució als problemes en l’administració més propera”.

El primer edil morellà també assenyala que “l’Ajuntament de Morella s’està fent càrrec de moltes competències que no li corresponen, però que entén que són molt importants i necessàries per als veïns i, que si entra en vigor aquesta llei, poden deixar de prestar-se al municipi, perquè ni la Diputació ni la Generalitat Valenciana es faran càrrec d’una Escola Infantil gratuïta, un poliesportiu, un centre de dia o el servei de teleassistència, per citar alguns”.

En definitiva, el Consell d’Estat ha alertat de la vulneració de l’autonomia dels municipis que els atorga la Constitució per tres motius fonamentals: la coordinació per part de les Diputacions de la prestació de serveis mínims en els municipis de menys de 20.000 habitants, la determinació del cost efectiu dels serveis i la possibilitat que la Junta de Govern Local adopte les decisions fonamentals del municipi, privant al Ple del seu coneixement, decisió i adopció.