La xarxa d’Ecoparcs del Consorci de Residus Castelló Nord torna a batre el rècord superant ja aquest any 14.000 tones de residus gestionats

748
Ecoparc de Vilafranca
PUBLICITAT

-Nota del Consorci Castelló Nord-

Segons les dades que informen sobre les tones de residus gestionades des de gener al 30 d’octubre de 2015 a la xarxa global consorciada d’Ecoparcs del Consorci de residus del Pla Zonal 1, tota informatitzada, va batre el seu propi rècord i el de tota la Comunitat Valenciana, superant ja les 14.000Tn de residus gestionats que es van registrar l’any passat. Cal recordar, que les tones gestionades a través de la xarxa d’ecoparcs són destinades al gestor de reutilització-reciclatge o la valorització alternativa, en més d’un 99%, destinant d’abocador menys d’un 1%.

El Consorci de residus del Pla Zonal 1, Consorci Castelló Nord, és la unió de la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló i els 49 municipis del Nord de la província de Castelló. És un dels Consorcis de residus més dispersos del territori autonòmic, amb 3.500 Km2.

Aquests resultats mostren la implicació i rendiment d’aquest nou sistema en el cicle integral de residus urbans de l’àmbit geogràfic del Nord de la província de Castelló. Fomentant, d’aquesta manera, la recollida selectiva en origen, com a norma fonamental de funcionament en la gestió de residus urbans. Igualment, mostren l’especial implicació i calat que aquest nou sistema, està mostrant entre la població d’aquest àmbit geogràfic, tant fix com estacional.

Aquest nou èxit, suposarà, de nou, el rècord absolut en Tn gestionades a través d’un sistema consorciat global d’Ecoparcs a la Comunitat Valenciana, sobretot, tenint en compte la població censada als municipis del Pla Zonal 1 (en l’ordre de 123.000 habitants censats; un dels menys poblats de la Comunitat Valenciana), així com les Tn d’entrada a les instal·lacions finals de Cervera del Maestre (de l’ordre de 67.000 Tn de residus d’entrada en planta; un dels que menys Tn de residus propis gestiona a través de les seves instal·lacions de tractament final de Cervera del Maestre (per fomentar massivament la recollida selectiva en origen)

Referent a això, l’esborrany de pressupost 2.016 del Consorci, preveu l’increment d’un 50% de les aportacions econòmiques per als veïns per reciclatge a través dels ecoparcs, respecte del 2.014. Més diners per a més retorns i per incrementar els valors mitjans dels retorns econòmics als veïns.

-Nova recollida selectiva de matèria orgànica en origen

Per a l’exercici 2.016, el Consorci de residus del Pla Zonal 1, col·laborarà amb els ajuntaments que pretenguin posar en funcionament la nova recollida selectiva de matèria orgànica. De nou, a nivell global, més de 23 municipis dels 49 municipis del Consorci, implantaran aquesta nova recollida selectiva en origen (només restes de menjar), sent, de nou, l’àmbit geogràfic del Pla Zonal 1, el primer de la Comunitat Valenciana a implantar de forma global aquesta nova recollida separativa, tal com mana la llei nacional de residus urbans.

Municipis com Alcalà de Xivert, Càlig, o els 21 municipis dels Ports-Alt Maestrat, que gestionen conjuntament amb Diputació de Castelló les seues recollides de residus, seran els primers a implantar aquesta nova recollida separativa. Addicionalment, municipis com Benicarló o Peníscola, es plantegen incloure aquest nou servei en els seus nous contractes de recollida, a desenvolupar al llarg de 2016.

Per contribuir a aquesta recollida, el Consorci de residus del Pla Zonal 1, durant aquest 2015, serà el primer a adquirir desenes de milers de bosses compostables, com a política de minimització de film a la Comunitat Valenciana, per als ajuntaments que implantin aquesta nova recollida separada d’orgànica selectiva.

-Increment de la recollida selectiva en origen

Igualment, els municipis del Pla Zonal 1, estan demostrant la seva elevada implicació en la recollida separada de residus urbans, en haver-se incrementat, segons les dades oficials d’Ecoembes i Ecovidrio, les Tn gestionades separativamente a través dels contenidors de reciclatge de vorera. De nou municipis com els dels Ports-Alt Maestrat, Xert, o Alcalà de Xivert-Alcossebre, han denotat un increment del reciclatge d’un 2%. Tendència aquesta, que, no és ascendent en tota la Comunitat Valenciana.

Fruit d’una gestió integral, el Consorci de residus del Pla Zonal 1, continua treballant amb esforç per a la millora contínua de la gestió dels seus residus urbans. D’aquesta manera, s’estan dissenyant i desenvolupant millores addicionals per a la selecció separativa d’alguns subproductes addicionals a la planta de tractament de residus i alguns ecoparcs, així com la continuïtat de noves polítiques de foment de les recollides selectives en origen.