La rogativa de Culla emprendrà el seu camí a Sant Joan com a BIC

867
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Culla

Els dies 27 i 28, Culla complirà una vegada més amb la tradició dels seus ancestres.
A l’exida es durà a terme un antic protocol litúrgic recuperat per a l’ocasió, gràcies a l’estudi de documents antics.

Els dies 27 i 28, Culla complirà un cop més amb la tradició dels seus ancestres. Com cada divendres de la setmana del Corpus Christi, els veïns d’aquesta població de l’Alt Maestrat recorreran a peu el camí que el separa de Sant Joan de Penyagolosa, per tornar l’endemà.

Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogativa participativa daten de l’any 1404, per la qual és considerada una de les més antigues de la província Castelló, i ha conservat els seus rituals ‘intactes’ gràcies al fervor popular. Això mateix, al costat del alt valor etnològic, històric i cultural que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovés a l’abril la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial; costat de dels Pelegrins de les Useres. També forma part del projecte ‘Camins del Penyagolosa’, impulsat per la Diputació Provincial, perquè Unesco reconegui els camins de peregrinació de l’interior de Castelló com a Patrimoni Mundial.

L’objectiu d’aquest tipus de rogatives d’origen medieval sempre va ser el d’implorar pluges que proporcionessin bones collites; així com la gràcia de Déu, salut i pau, tal com s’esmenta en el cant tradicional del ‘O vere Déus’ amb la seva petició de ‘salutem, pacem et pluviam de coelis’.

Així doncs, el divendres 27 a les 6: 00h, la rogativa abandonarà l’església parroquial del Salvador per la via marcada cap al santuari. A més, abans d’abandonar el temple, es durà a terme un antic protocol litúrgic recuperat per a l’ocasió, gràcies a l’estudi de documents antics. El sacerdot titular de la parròquia anirà identificat amb capa blanca i cedirà la seva posició al sacerdot convidat, amb capa vermella per recordar el martiri de Sant Joan Baustista, que acompanyarà la comitiva fins al santuari de Vistabella del Maestrat. Serà el moment en què, el primer, pronunciarà una benedicció per desitjar bon camí a tots els pelegrins.

Durant el trajecte es realitzaran les habituals parades a Sant Bertomeu i a la Font de l’Alforí, entre d’altres, totes elles acompanyades pels cants en llatí i les absoltes als difunts; seguint la formació, pràctiques, resos, dieta i tradicions que marca la consueta fins a l’arribada al santuari.

-Obertura de la Porta Santa

Amb motiu de l’Any Jubilar de la Misericòrdia, Sant Joan de Penyagolosa obrirà la seva Porta Santa el divendres, sobre les 17: 30h, a l’arribada de la rogativa de Culla, i romandrà fins al dissabte 28. Aquesta Porta de la Misericòrdia serà l’única de tot el Maestrat. Aquells pelegrins que la creuin i compleixin amb les condicions habituals de confessió sacramental, comunió eucarística i oració per les intencions del Sant Pare, aconseguiran la ‘indulgència plenària’ o ‘Jubileu’; en virtut de la qual es perdonarà tota la pena temporal.

A més, l’eucaristia de dissabte al matí comptarà amb la predicació de l’religiós Iván Cid, missioner de la Misericòrdia enviat pel Papa Francesc. Abans de la missa, tindrà lloc la benedicció de la font situada davant la porta de l’ermita, abans conegut com Sant Joan de la Font Coberta. Segons la tradició la rogativa de Culla té aquest privilegi, atès que va aconseguir l’anhelada pluja i que l’aigua brollés d’aquest deu en un any de moltíssima sequera.

Més tard, els pelegrins reprendran el camí del dia anterior. Amb la caiguda del sol arribaran a la seua casa, on la processó d’Els Pendons, estendards medievals de considerable alçada, i multitud de persones els donaran una càlida benvinguda al casc històric de la població, també declarat Bé d’Interès Cultural en l’any 2004 .

3335 09-06-12 ROMERIA CULLA (2)

CAMINS PENYAGOLOSA_8 (1)