La restauració de la Porta dels Apòstols mostra grans resultats

501
Restauració Porta dels Apostols a Morella
PUBLICITAT

– Aquesta actuació consisteix a recuperar la policromia original, així com la reconstrucció de cobertes i la rehabilitació estructural de la façana de la Basílica Arxiprestal

Els treballs de rehabilitació de la Porta dels Apòstols a la Basílica Arxiprestal de Morella avancen i ja es poden veure els primers resultats en la part superior de la seua façana. Aquest edifici és un referent del patrimoni gòtic valencià que necessita diferents actuacions per a tornar a mostrar-se en el seu màxim esplendor. D’aquesta manera, els treballs estan centrats en la part superior com la reconstrucció de les cobertes, la rehabilitació estructural i els primers treballs de recuperació dels elements de la Porta dels Apòstols.

Avui la Directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i la subdirectora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R), Gemma Contreras, han visitat les actuacions a la Porta dels Apòstols. Aquest projecte a la façana de l’església es realitza amb la col·laboració del Bisbat de Tortosa, la Generalitat Valenciana i l’ajuntament de Morella, encara que, encapçalat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Rhamsés Ripollés ha destacat que “aquestes actuacions són molt importants per a recuperar una part del patrimoni de Morella i que es mostre en la seua màxima esplendor”. Així, ha comentat que “la Basílica Arxiprestal i la seua façana són una part molt destacada del patrimoni gòtic valencià”. L’edil també ha comentat que “els resultats que s’estan obtenint d’aquesta fase de la restauració són espectaculars, com hem pogut comprovar en aquesta visita”.

Porta dels Apostols Morella

Fases del projecte de recuperació

Aquest projecte de rehabilitació de la façana de la Basílica Arxiprestal de Morella es divideix en dues fases. Així, la primera està centrada en els treballs de neteja i rehabilitació estructural de la porta, i la reconstrucció de les cobertes. Aquesta està prevista que finalitze el 14 d’agost, abans de la celebració del 54 Sexenni de Morella. A partir del mes de setembre s’iniciarà la segona fase, la qual pretén treballar sobre la policromia de la Porta dels Apòstols.

Recuperació de les pintures rupestres de la Cova del Roure

D’altra banda, a Morella la Vella estan treballant per a recuperar i fer més visibles les pintures rupestres de la Cova del Roure. Així, aquesta actuació ampliarà la visita a aquest emplaçament, la qual es podrà realitzar a partir de l’1 d’agost junt amb la galeria de pintures de la Cova Alta. Cal recordar que les pintures rupestres de Morella la Vella estan declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.