La comarca de l’Alt Maestrat és coneguda en la província per la seua gastronomia. Plats que des de fa segles han sigut elaborats per a donar de menjar a famílies senceres i que avui dia fan les delícies de veïns i visitants. Bé ho sap Eugenio Monesma, documentalista i presentador del programa Los Fogones Tradicionales que s’emet en Canal Cuina, que ha volgut que la cuina benassalenca forme part del seu projecte.
D’aquesta forma, Monesma ha visitat Benassal per a gravar un dels programes que s’emetrà la pròxima temporada. I és que va ser el propi presentador qui es va posar en contacte amb els membres del Museu de Vida Rural de Benassal, amb els qui té relació d’amistat, i els va proposar que el seu poble i la seua gastronomia aparegueren en Canal Cocina. Així, després de diversos mesos de preparatius, finalment el programa ha sigut gravat.
Per a fer possible el programa i que el poble quedara en el millor lloc, els membres del Museu de Vida Rural van demanar l’ajuda i col·laboració de les dones de l’Associació de Dones Maestrat de Benassal. Tots junts, van cercar entre els veïns a aquells que desinteressadament estigueren disposats a posar-se a cuinar enfront de les càmeres. I ho van aconseguir. Al final, han sigut al voltant d’una desena els plats elaborats de forma individual o grupal.
Els espectadors podran conèixer com es cuinen de forma tradicional plats com ‘l’arrosejat’, el ‘brou amb pilotes’, les ‘creïlles farcides’, ‘l’ajo arriero’ o el ‘tombet de conill amb caragols’, així com postres com la ‘coca d’avellanes’ o les ‘figues albardaes’.
Cal assenyalar que el lloc escollit per a la realització del programa ha sigut el Mas de Centelles, la ximenera del qual a foc tradicional ha servit de cuina per a la preparació dels plats.
En tota la seua esplendor
A més d’amb plats per a xuclar-se els dits el presentador i el seu equip també es van delectar amb les vistes i paisatges del municipi, les quals estaran incloses en el muntatge final. Així, l’enregistrament del programa ha constat de tres intensos dies en els quals Benassal s’ha bolcat a mostrar una part de la seua història, a través del menjar, a les càmeres.