La Fundació Blasco de Alagon recupera en ceràmica un retaule perdut a Todolella als anys 30

871
PUBLICITAT

Retaule Todolella

-Nota de premsa-

La directora general de Patrimoni, Marta Alonso, ha visitat al costat de la gerent de la Fundació Blasco de Alagón, Lucía Martí, la recomposició en ceràmica del retaule de Sant Onofre, en l’ermita del mateix nom, situada a la Todolella. La Fundació Blasco de Alagón es va fer càrrec de la recuperació de retaule a partir de fotografies dels anys 30. En la visita la directora general ha estat acompanyada de la coordinadora del taller de restauració de la Fundació Blasco de Alagón, Ana Cañizares i la corporació municipal de Todolella.

Ell en la dècada dels 30, durant la guerra civil, el retaule va desaparèixer. L’original era una taula pintada sobre fusta que feia tres metres d’altura per dos d’amplada. Ara ha estat reconstruïda per mediació de la Fundació Blasco de Alagón en un panell ceràmic.

L’escultor i ceramista José Luis Estanislao, també conegut per la seva enriquidora aportació en la confecció dels monuments gaiaters a les festes fundacionals de la ciutat de Castelló, ha estat l’encarregat de dur a terme l’obra.
Amb la creació del retaule ceràmic de Sant Onofre, s’han corregit algunes incoherències iconogràfiques. També s’han fet algunes aportacions iconogràfiques causa de la falta de descripció d’algunes parts del retaule.

Amb aquesta intervenció s’ha pretès complir el desig del retrobament de les arrels culturals i devocionals del poble. La reproducció ceràmica és a escala 1:1 pel que visualment les formes i els colors recorden al retaule gòtic. La reposició del retaule ha estat respectuosa amb la legislació valenciana del Patrimoni Cultural, de no falsejar ni inventar i que té precedents en el retaule ceràmic de Sant Marc de la Barcella de Xert.