Restauració de documents

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Diputació de Castelló està treballant en la restauració de part dels documents del fons històric de l’Arxiu Municipal de Castellfort datats entre els anys 1372 i 1560 i que van resultar parcialment danyats per la humitat a causa dels problemes estructurals que va plantejar l’edifici consistorial on s’albergaven . Aquestes actuacions es corresponen amb el treball que des del Servei de Restauració de la Diputació es realitza per recuperar desenes d’obres, tant en paper com aquest cas, com escultures, pintures i tèxtils.

El diputat delegat de Restauració, José Pons, ha explicat “la importància del treball que realitzen tots els professionals del Servei de Restauració per recuperar tot l’esplendor del nostre patrimoni cultural i posar-lo al servei dels municipis. En aquest cas, estem parlant de documentació que presenta taques de deteriorament microbiològic, amb fulles enganxades entre si i pèrdues de suport que dificulten la seva manipulació i consulta. Gràcies al minuciós treball que estan realitzant els tècnics de la Diputació, els veïns de Castellfort tornaran a tenir disponible tota la informació que contenen aquests documents. No hem d’oblidar el valor que té per a qualsevol municipi comptar amb aquest tipus de documentació de cara a que les futures generacions coneguin els orígens del seu poble “.

Així, fins ara, els tècnics especialitzats han intervingut expedients de cinc caixes del fons històric de Castellfort, i en l’actualitat s’estan restaurant la documentació de la caixa número 16 de l’arxiu. Aquesta caixa conté expedients de documentació variada, com un llibre de Processos de 1372 sobre la demanda posada pel municipi de Cinctores contra Castellfort sobre l’empriu i possessió del Dret de traure llenya i altres coses del Bovalar de Castellfort.

Altres documents sobre els quals s’està treballant d’aquest mateix arxiu són ‘Judiciaris, con Demands judicials, manaments, certificatòries, salvament de drets i vens referits a Diferents municipis com Morella, Cinctorres, Iglesuela, Vilafranca i Albocàsser recopilats paper Justícia de Castellfort dels anys 1550 Fins 1560 ‘, i’ Actes judicials de vendes, lliuraments de pagament i actes de possesió de diferents municipis amb veins de Castellfort ‘.

-460.000 euros per recuperar el patrimoni històric

La Diputació de Castelló reforçarà durant aquest any la feina que està duent a terme amb la restauració de béns culturals de la província per seguir posant en valor els recursos patrimonials perquè els municipis i els seus ciutadans puguin rendibilitzar al màxim des del punt de vista cultural i turístic.

Des d’aquesta línia de treball proposada i liderada pel president provincial, Javier Moliner, el Servei de Restauració de Béns Culturals de la Diputació comptarà amb una dotació de 460.000 euros per seguir treballant en la recuperació d’entorn de vint obres de diferents pobles durant tot l’exercici.