Jesús Tena: “Reivindico la llibertat de decidir no participar en aquest sistema electoral”.

2336
Jesus Tena
PUBLICITAT

El passat 26 juny 2016 Jesús Tena, veí de Vilafranca, va decidir no presentar-se a la mesa electoral per a la qual havia estat designat com a vocal. Dies enrere enviava una carta als mitjans de comunicació en la qual explicava la seva negativa a participar com a membre de la mateixa. També va enviar una missiva a la Junta Electoral de Vinaròs al·legant “raons ideològiques” per no estar present en la jornada d’eleccions generals. La Junta Electoral li va denegar la seua petició. Una mica més de mig any després Jesús Tena s’enfronta a una petició de multa de 5.500 euros per no haver-se presentat en el matí del 26 de juny al col·legi electoral de Vilafranca. Avui, al jutjat de Vinaròs, se celebrarà el judici.

Jesús Tena apunta: “reivindico la llibertat de decidir no participar en aquest sistema electoral”.

Fins a la data ha rebut el suport d’amics, familiars i membres de La Verduleria, Espai Comunitari Autogestionat, de Castelló.

Jesús es manté ferm en les seves conviccions. “No crec en aquest sistema en el qual tan sols se’ns crida a participar cada quatre anys. Crec en una democràcia directa, participativa, horitzontal i assembleària en què participem en la gestió de tots els assumptes i que no decideixi per nosaltres una classe política minoritària “.

Apunta que no pertany a cap col·lectiu i que tenia clar que, en cas de ser cridat a una mesa electoral, anava a prendre la postura que va adoptar en les eleccions generals de 2016. Lamenta que l’objecció de consciència tan sols estigués vigent per al servei militar i no ho estigue en els processos electorals. Relata que al seu dia va intentar no figurar en el cens electoral de la seva localitat, Vilafranca, però que li van indicar al municipi que aquesta demanda no es podia satisfer.

Avui a les 10.45 està citat als jutjats de Vinaròs. Juntament amb el seu advocat és conscient que “tenim totes les de perdre” ja que en casos semblants els objectors de consciència o insubmisos han estat condemnats. Les peticions de pena de la fiscalia són variades en casos semblants. Des 8100 euros que finalment van acabar en 900 després d’un pacte amb la fiscalia fins peticions de nou mesos de presó. En ocasions la fiscalia ofereix als acusats com ell un pacte per reduir la multa, però Jesús ha decidit arribar fins al final amb els seus principis.

Tot i la presumible condemna el vilafranquí continua defensant la “llibertat ideològica per dir no”. Apunta que els últims mesos ha estat difícils per als seus familiars i amics per la pressió a què ha estat sotmès després de prendre “en consciència” la decisió de no participar en el procés electoral.

“No vull ser còmplice i col·laborar el menys possible amb aquest sitema polític sustentat en la violència, les guerres, l’explotació i la dominació d’unes persones sobre unes altres i la destrucció del medi ambient” al·legava en la carta en què manifestava la seva insubmissió insistint en què “cal donar l’esquena a aquesta falsa democràcia en la qual una minoria de privilegiats governa a una majoria de governats excloent de la participació política i de tots els processos decisoris que ens afecten com a persones d’aquesta societat (…) la participació en les meses electorals hauria de ser un dret i no una obligació. el que sigue una obligació és un indicatiu del desafecte i poc suport popular al sistema electoral, que necessita recórrer a la coacció sota penes de presó o multes i en el millor dels casos remunerant els càrrecs. Si no és així moltes meses electorals no es podrien constituir el 26 de juny”.

Avui un jutge del sistema amb el qual no combrega dictarà sentència a l’objecció de consciència de Jesús Tena.