Javier Moliner exercirà d’alcalde en la rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa

615
ROGATIVA CULLA
PUBLICITAT

– La regidora Pilar Moliner serà la primera dona a ocupar la posició de jurat dins de la rogativa
– Els dies 16 i 17 de juny Culla complirà una vegada més amb la tradició dels seus ancestres

El ple de l’Ajuntament de Culla va aprovar la setmana passada el nomenament de Javier Moliner, president de la Diputació de Castelló i descendent de la localitat, com a alcalde de la rogativa a Sant Joan de Penyagolosa 2017. Es tracta d’un important reconeixement, ja que la peregrinació compta amb aquest càrrec com a màxima autoritat, que pot estar ostentat pel mateix alcalde de Culla o per un regidor delegat per a l’ocasió. Per això, es tracta d’un fet excepcional sense precedents històrics coneguts.

El primer edil del municipi, Víctor Fabregat, ha afirmat que “és tot un orgull que Javier Moliner represente a Culla en aquest esdeveniment tan important, ja que des del seu càrrec públic ha defensat sempre les tradicions, els costums i la identitat, no només del nostre municipi, sinó de tota la província”.

D’altra banda, la processó també incorpora el lloc del jurat, encarregat d’aportar la capa al sacerdot en els moments més solemnes i del subministrament de queviures durant el trajecte. En aquest cas, serà la regidora Pilar Moliner, la primera dona a ocupar aquesta posició dins de la rogativa. Cal recordar que, les dones poden participar en la mateixa des de l’any 1577, després de sol·licitar-ho al Bisbat de Tortosa. Ambdues personalitats vesteixen vetusta indumentària, tant l’alcalde com el jurat, amb capa negra brodada sobre el pectoral esquerre amb una inscripció que fa referència a la processó i una petxina, símbol del pelegrí, en la qual s’insereix el castell de l’escut de Culla. L’alcalde usa vara de comandament, mentre que el jurat un bordó.

Aquesta importància de la figura “política” dins de la rogativa es deu al fet que, des de temps immemorials, tal com es reflecteix en la documentació conservada de l’any 1404, els preparatius, organització i despeses derivades de la mateixa sempre han sigut a càrrec del propi consistori.

Així doncs, els dies 16 i 17 de juny, la comitiva presidida per Moliner, complirà amb el ritu que els portarà a peu fins a l’ermita situada en el terme municipal de Vistabella del Maestrat, en temps passats coneguda com Sant Joan de la Font Coberta. Com cada divendres de la setmana del Corpus Christi, els veïns d’aquesta població de l’Alt Maestrat recorreran els prop de 30 quilòmetres que els separen del santuari, seguint un cerimonial que va ser declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial en 2016 al costat del dels Pelegrins de Les Useres.

Durant el trajecte es realitzaran les habituals parades, acompanyades pels cants en llatí i els responsos als difunts; seguint la formació, pràctiques, resos i dieta que marca la consueta. El cant de l’O Vere Déu, amb la seua petició de salutem, pacem et pluviam de coelis, recordarà els orígens de la mateixa, amb el seu desig de pluja per a garantir les bones collites, la gràcia de Déu, salut i pau.

Després de passar la nit en el santuari, els pelegrins de Culla reprendran el camí de tornada, seguint el mateix trajecte que la jornada anterior. Amb la posta del sol arribaran a localitat, satisfets per haver complit amb el costum dels seus avantpassats un any més. Una processó, acompanyada pels imponents Pendons i multitud de persones, els donarà la càlida benvinguda.

De camí a la UNESCO

Culla, amb la seua rogativa, forma part dels pobles que conformen el projecte ‘Camins del Penyagolosa’. Una iniciativa impulsada per la Diputació de Castelló, amb el suport de la Càtedra de Centres Històrics de la Universitat Jaume I, que busca la declaració de Patrimoni Mundial per la Unesco del paisatge vernacle i el patrimoni de l’interior de la província.