FEU CLIC ACI PER LLEGIR L’ESTUDI

Plantes que se podien trobar
Plantes que se podien trobar

Figura-2_BNEl treball publicat per científics de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic , la Universitat de València i el Grup Guix , ha permès identificar 34 morfogéneres diferents i 45 morfoespecies de pol · len i espores .

L’estudi revela que en els ecosistemes del Barremià , fa uns 126 milions d’anys , predominava la presència de coníferes de la família de Cheirolepidiaceae . Els representants d’aquesta família formarien boscos dominats per aquestes coníferes , en els quals també eren abundants les espores de falgueres de la família de les schizáceas . Més rara és la presència d’altres falgueres , així com de cycadales i cycadeoidales ( bennetitales ) . Entre les espores i pol · len recuperats cal destacar la presència d’angiospermes o plantes amb flors , que és en aquesta època quan comencen a diversificar-se, i és fa uns 100 milions d’ anys quan pateixen una gran radiació apareixent una gran diversitat de plantes amb flors, que en el Cretácico Superior ia desplacen a les coníferes com arbres dominants .

Pel paleontòleg , Andrés Santos – Cubedo , que ha participat en el treball , l’estudi ha permès a més de conèixer com eren els ecosistemes en els quals vivien els dinosaures de la comarca dels Ports , investigar com es produeix aquest canvi de plantes sense flors a planta amb flors , va canviar que marcarà la fi de l’era mesozoica .

Des de l’ajuntament de Cinctorres , el seu alcalde Antoni Ripollés , valora molt positivament aquestes troballes , així com l’esforç que els paleontòlegs estan realitzant per donar a conèixer el nostre poble i la comarca , en aquest cas des del món de la paleontologia . De la mateixa manera l’ajuntament vol reafirmar una vegada més en la seva aposta per la promoció del municipi a través de la marca ” Cinctorres Dinomania ” . En aquest sentit , volen destacar totes aquelles inversions que l’ajuntament du a terme i que han permès fer realitat l’actual museu i tenir el primer jaciment visitable d’ossos de dinosaure de la Comunitat Valenciana , com a aposta de present i futur .