Inclusió gestiona, per primera vegada, 29,8 milions d’euros del Fons Social Europeu per a polítiques d’inserció laboral

790
PUBLICITAT
– EL DOCV publica l’ordre reguladora i la convocatòria de les subvencions

– L’objectiu d’aquests programes és que més de 20.000 persones molt vulnerables puguen accedir al mercat laboral

– Conselleria destina aquests fons a polítiques d’inclusió social a través d’ONG i ajuntaments

– La finalitat és aconseguir que les corporacions locals i entitats sense ànim de lucre implanten programes que afavorisquen la inclusió activa de persones en risc o en situació d’exclusió social a través d’itineraris integrals d’inserció laboral

– Aquesta mesura comportara la contractació de 110 professionals en els ajuntaments i en les ONGs durant els sis anys de durada

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives gestiona, per primera vegada, 29,8 milions d’euros del Fons Social Europeu 2014-2020, per a polítiques d’inserció laboral que permetran l’engegada de programes d’inclusió social, dels quals es preveu que puguen beneficiar-se més de 20.000 persones.

Després de l’aprovació d’aquestes ajudes per part de la Unió Europea, Igualtat ha elaborat i publicat aquest divendres en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) l’ordre que regula i convoca les subvencions a entitats privades i ajuntaments.

Sobre aquest tema, la directora general d’Inclusió Social, Helena Ferrando, ha explicat que es “han obert les portes de participació per a gestionar els fons amb l’estructura adequada i un comitè de seguiment tècnic per part dels especialistes inclòs el tercer sector”.

L’objectiu, ha destacat Ferrando, d’aquesta política de coordinació i de regular les ajudes és posar en ordre “tota l’arquitectura de subvencions” que gestiona la Conselleria en aquest àmbit, i al mateix temps, col·laborar amb les entitats i municipis en l’execució dels projectes europeus “perquè no hagen de retornar els fons, tal com succeïa abans amb l’antic govern”, ha aclarit.

La finalitat del programa és aconseguir que les corporacions locals i entitats sense ànim de lucre implanten programes que afavorisquen la inclusió activa de persones en risc o en situació d’exclusió social a través d’itineraris integrals d’inserció laboral. Va dirigit a atendre a aquest col·lectiu, i de forma especial a dones víctimes de violència de gènere o en situació monoparental, joves, persones sense llar, persones amb diversitat funcional, etc.

Helena Ferrando ha reiterat la importància que per primera vegada la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives tinga accés a aquestes ajudes que permeten, a més de dinamitzar l’economia i impulsar la creació de nous llocs de treball, contribuir “al benestar de les persones, un dels mandats directes de l’acord del Botànic”.

Poden participar de les ajudes les entitats locals i de forma especial les que tinguen un barri amb especials necessitats i que impulsen la seua dinamització (Barris d’acció preferent), els municipis que tinguen o estiguen engegant un Pla d’inclusió social municipal i els que estiguen participant en processos de descentralització escolar.

Les subvencions, segons ha explicat, formen part dels 177 milions d’euros que ha rebut la Comunitat Valenciana dins del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020, que es destinen a reforçar el gir cap a les polítiques socials impulsat pel nou Executiu valencià, a través de projectes cofinançats al 50 per cent, i dirigits al foment de l’ocupació sostenible i la qualitat i mobilitat laboral; la inclusió social i la lluita contra la pobresa; i la inversió en educació i formació professional.

Distribució de les ajudes

Tal com estableix l’ordre que regula les ajudes, la Conselleria d’Igualtat les distribuirà en dues línies d’actuació, una primera destinada a ONGs, que compta amb un pressupost anual d’un milió d’euros, amb el qual se subvencionarà a un total de 20 entitats, que rebran una quantitat de 60.000 euros cadascuna.

En el cas de les entitats privades, les subvencions serviran per a l’engegada programes d’inserció laboral per a persones vulnerables, que inclourà una beca de 250 euros per als participants, com a mesura per a incentivar el seu compromís amb el procés que li permeta aconseguir un lloc de treball.

D’altra banda, les ajudes per als municipis d’entre 10.000 i 40.000 habitants comptaran amb un pressupost anual, entre 2016 i 2020, de 3,5 milions d’euros, la qual cosa permetrà concedir una ajuda de 150.000 euros a un total de 27 municipis per a l’engegada d’un pla d’inclusió social.

Els ajuntaments que accedisquen a aquestes ajudes hauran de destinar part d’aquests fons a la realitzar tres noves contractacions per a aquestes tasques, que hauran de ser orientadors laborals i prospectors socials, la qual cosa pot suposar la creació d’un total de 81 nous llocs de treball en l’àmbit municipal.

Accions del programa

El programa conté unes fases d’itinerari que han de desenvolupar-se i executar-se i que vénen reflectides en l’ordre que regula les subvencions. Així, l’itinerari inclou una fase d’Acolliment i Diagnòstic soci-laboral individualitzat que valore l’historial professional i formatiu i que detecte les necessitats, manques i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació per a establir el seu nivell i perfil d’ocupació.

També una fase de Disseny i Desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral que comprèn accions d’atenció social, d’orientació laboral, d’intermediació laboral i prospecció i de suport a l’ocupació.

En la fase d’Acompanyament es potencia l’apoderament de la persona participant perquè s’implique activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.

Finalment, la fase d’Alfabetització Digital conté el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les TIC, ja que es considera una eina imprescindible per a aconseguir no només una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.

En els itineraris que finalitzen amb èxit, pot donar-se una segona fase de pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses.

El termini de presentació de les sol·licituds per a les entitats interessades finalitza el pròxim 18 de setembre, i la Conselleria comptarà amb un termini de sis mesos per a la resolució de la mateixa.