Gastronomia, bous, conferències i actes variats en les festes de Culla

1669
Festes Culla (1)
PUBLICITAT

Culla ho té tot a punt per a iniciar les seues festes patronals. La comissió de festes i l’Ajuntament treballen units per fer possible la programació. Les festes seran un episodi més de l’intens estiu que està vivint la localitat de l’Alt Maestrat. La concentració de cavalls i la representació de la Conquesta de Culla han atret a la població a centenars de visitants. La comissió de festes està integrada per 30 membres que treballen durant tot l’any per a fer possibles els festejos.

La regina de les festes és enguany Inés Puig Moliner, que estarà acompanyada per Natxo Puig Vidal. La dama és Salomé Edo Barreda, acompanyada per Joan Dealbert Bellés. Les dames infantils seran Marina Quintero Bellés, acompanyada per Joel Escrig Vidal i Júlia Folch Alcácer acompanyada per Iago Escrig Vidal. L’acte de presentació se celebra aquesta nit a les 23h en la plaça de la Setena. L’acte estarà presentat per Eric Dealbert Bellés i Laia Vidal Bellés. Comptarà com mantenidora amb la presidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig.

Les festes de Culla compten amb actes per a tots els públics. Les trobades gastronòmiques són una de les notes de les festes que, d’altra banda, no serien possibles sense la col·laboració de nombroses associacions de la localitat. L’hissat de banderes al castell, el volteig de campanes i la ronda amb la rondalla El Castell marcaran l’inici dels actes. El dissabte dia 12 serà la jornada dels jubilats i la penya taurina. No faltarà la ronda, la missa, el viatge dels templers, el dinar de germanor de jubilats, el concurs de guinyot, els carretons per als més menuts, la prova d’un bou, l’embolada i l’orquestra.

El dia de la matança i el bureo, que se celebra el diumenge dia 13, és una de les jornades més animades. Al voltant dels productes del porc s’organitza l’esmorzar, el dinar i el sopar. Durant el dia no faltarà el casal del vi. La jornada es complementarà amb la presentació del llibre “Els orígens del Maestrat Històric” de Vicent Royo.

El dilluns dia 14 serà la jornada dedicada als més menuts amb tren infantil, parc, bous mecànics, concurs de disfresses, prova d’un bou i embolada.

Els actes religiosos es reserven per al dimarts dia 15, Mare de Déu de l’Assumpció, dimecres 16 amb la festivitat de Sant Roc i dijous 17 amb el dia del Salvador. Les celebracions eclesiàstiques es complementen amb actes com el Ball Pla, el sopar de pa i porta o l’observació astronòmica des de l’observatori Astromaestrat. Altres actes són la conferència sobre com va ser Culla durant l’època dels carlistes o el tir de colom.

La Unitat de Respir de Culla ha preparat una exposició dels seus productes per al dia 17, jornada en la qual també hi haurà una conferència sobre l’origen de les oliveres.

Festa jove

En la recta final de les festes els joves prenen el protagonisme. El dia 18 serà el seu dia amb jocs i activitats organitzats pels caçadors, un dinar de germanor, la xaranga pels carrers del poble i la festa de l’espuma.

La bona taula torna el dissabte dia 19 amb el concurs de tombet i postres. Serà un dia amb emocions fortes amb el concurs d’autos bojos. El punt i final arribarà el diumenge amb el tir de guatlla, la desfilada de regina i dames prèvia als bous de carrer i la traca fi de festes. Ah, a Culla és costum acomiadar les festes amb el dinar de “La Panxa”. Serà ja el dilluns dia 21.