Els afectats pel Parc Cultural de Valltorta demanaran a Cultura que paralitzi la incoació del BIC fins que se’ls escolte

803
PUBLICITAT

-Diadia-

-Asseguren Que l’administració del PP no va tenir en compte als afectats i va redactar un pla que limita el desenvolupament agrícola i ramader de la zona

La Plataforma d’Afectats per la Declaració del Parc Cultural de Valltorta demanarà al conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, la paralització de l’expedient incoat per l’anterior Consell perquè bona part del territori de l’Alt Maestrat siga BIC. El passat cap de setmana la Plataforma va mantenir una trobada a Catí en què es va posar de manifest que “el 80% del terme d’Ares, la meitat del d’Albocàsser i una tercera part del de Catí estan incloses com BIC amb les limitacions que aquesta situació pot provocar per al desenvolupament de l’activitat agrícola i ramadera, entre altres “.

En la reunió els afectats van posar sobre la taula “la nul·la informació que s’ha rebut per part de la Generalitat Valenciana i per part dels Ajuntaments”. L’expedient va ser incoat el passat mes de febrer, amb el govern del PP a la Generalitat. Ara els afectats confien que els nous gestors de la conselleria siguen sensibles a les seves demandes.

Segons es va donar a conèixer en la reunió “a la pràctica han declarat BIC termes municipals sencers, no solament en l’entorn de les pintures rupestres. Això suposa que, per exemple, la roturació d’un camp, la construcció d’una granja o la restauració d’una masia hagen de passar per la supervisió de patrimoni que, a més d’autoritzar, ha de supervisar qualsevol tipus d’actuació “.

Els afectats consideren que si s’apliquen les normes incloses en el BIC es posarà fi a la ja escassa activitat agrícola i ramadera que subsisteix en aquests territoris. La plataforma ha sol·licitat una reunió amb el conseller per explicar-li la situació. Així mateix també reivindiquen una major implicació dels ajuntaments del Maestrat per informar els seus veïns.

La plataforma està informant els afectats. Així mateix la Unió de Llauradors també s’ha interessat per la problemàtica per assessorar agricultors i ramaders. El col·lectiu ha estudiat les normatives d’altres parcs culturals a Terol en els quals “no s’imposen les restriccions que comporta un bient d’Interès Cultural. En aquests casos es tenen en compte monuments a protegir, però les àrees de protecció inclouen termes municipals sencers” .

Es dóna la circumstància que, per exemple, a Ares, l’entorn de protecció de la Cova Remigia arribaria fins a la mateixa masia de la Montalbana “una cosa que no té sentit”, segons denuncien des del col·lectiu.

-Sense Teulades de xapa

Alguns propietaris de granges ja s’han trobat amb la circumstància que no els permetien col·locar teulades metàl·liques en granges o construccions i havien de col·locar-los de teula “amb el cost afegit que això suposa”. La Plataforma apunta que en la declaració del Parc Cultural de Valltorta “també s’haurien de tenir en compte les compensacions econòmiques i la realitat del territori”.

El col·lectiu seguirà informat els veïns del Maestrat per aconseguir la paralització de l’expedient de BIC i que es redacti un de ajustat a la realitat del Maestrat.