El president de l’Associació de Los Pueblos Más Bonitos de España agraeix a tots els veïns de Morella per ser “guardians de la bellesa” durant les festes del Sexenni

435
ELS POBLES MÉS BONICS AL SEXENNI
PUBLICITAT

– El 54 Sexenni té lloc entre el 18 i el 27 d’agost, i està declarat Festa d’Interès Turístic Nacional i Bé d’Interès Cultural immaterial

– Els veïns i veïnes de Morella treballen durant tot l’any per engalanar els carrers i assajar les danses del Sexenni

Francisco Mestre, president de l’Associació de Los Pueblos Más Bonitos de España, ha declarat en la seva visita al Sexenni de Morella, “el suport explícit des de l’associació per ajudar a conservar i potenciar les tradicions on els bells pobles com Morella representen una Espanya diferent de la més coneguda, on es pot gaudir d’un model de vida més autèntic, i on als veïns se’ls considera guardians de la bellesa d’aquests petits pobles, perquè amb el seu treball contribueixen a mantenir vives les tradicions i els costums dels pobles, i afavoreixen el futur d’aquests bells municipis”.

Francisco Mestre ha considerat l’organització del Sexenni “un excel·lent exemple d’implicació de tot el municipi, que cada sis anys des de 1678, converteix durant nou dies els carrers d’aquest bell poble en un escenari únic al qual tots estem convidats”.

Mestre ha recordat que el Sexenni compta amb una intensa agenda per viure-ho durant els nou dies les 24 hores, amb actes tradicionals com el Retaule o la Processó General, així com concerts i actuacions musicals cada nit. D’aquesta manera, el Sexenni està declarat com a Festa d’Interès Turístic Nacional i Bé d’Interès Cultural Immaterial.

En aquest sentit, l’alcalde de Morella Rhamsés Ripollés ha indicat que “l’èxit del Sexenni s’ha aconseguit gràcies a la implicació de tots els veïns de Morella, on aquest any i per primera vegada, un dels carrers s’ha decorat amb un tapís que mostra els 68 municipis de l’associació, un exemple clar del sentit d’agermanament entre tots els pobles i un gest d’agraïment amb l’associació per la feina ben realitzada a la promoció turística, amb les seves accions dins i fora d’Espanya. “

El Sexenni

El Sexenni té el seu origen, com explica la tradició, en agraïment a la Mare de Déu de Vallivana, patrona de Morella, per salvar la ciutat de la pesta que assotava tot Europa en 1671. Així, el poble de Morella està compromès, amb el vot que van realitzar els seus avantpassats, a celebrar un novenari festiu cada sis anys. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes de Morella es bolquen en aquesta celebració amb treball i devoció per decorar els carrers i assajar les danses úniques al món que participen en el Retaule del Sexenni.

El Sexenni de Morella s’organitza per gremis. Cada un d’ells organitza un dels nou dies de festa major amb l’esforç i il·lusió que la celebració mereix. Així, el primer dia pertany a l’Ajuntament i el clergat, el segon a la Gent Gran, el tercer als Llauradors i Ramaders, el quart a la Colònia Morellano-Catalana, el cinquè als Morellans Absents, el sisè al Gremi de Professions, indústria i Transport, el setè al comerç i Turisme, el vuitè a Arts i Oficis i conclou el Gremi de la Joventut amb un Retaule més desenfadat i festiu el novè dia.

Espectaculars danses úniques al món

El Retaule i la Processó General del Sexenni estan compostos per danses tradicionals i quadres bíblics que recorren els principals carrers de Morella. Destaca la dansa dels Torneros, dansa de la ciutat de Morella, en la qual els joves dansaires realitzen malabars i espectaculars salts de 180 graus. Les danses del Sexenni són úniques i extraordinàries, de la mateixa manera que el conjunt de la festa. Ars i Oficis, Teixidors, Llauradors, Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella completen la llista de danses tradicionals morellanes al Sexenni.

A més, el Retaule també compta amb quadres bíblics que pretenien divulgar els continguts de la Bíblia entre la població analfabeta. Destaca el quadre d’Heroïnes Bíbliques amb protagonisme de la Reina Esther, seguida de quatre heroïnes amb espectaculars vestits. El Carro Triomfant, David amb el cap de Goliat, els Santetes i els Miraverges també participen en cada Retaule del novenari.

Els tapissos que decoren els carrers de Morella

Els carrers de Morella s’engalanen per rebre a la Mare de Déu de Vallivana de manera que es decoren tots els carrers per on aquesta passarà al Sexenni. Antigament, es vestien els portals de les cases amb decoracions florals. Això va anar evolucionant a flors fetes de paper per conservar la seva bellesa durant tot el novenari i es van afegir diferents tècniques de doblegar i treballar amb paper de seda.

Actualment, se segueix treballant durant tot l’any en la confecció de tapissos de paper. Autèntiques obres d’art artesanal que es combinen amb una il·luminació especial des dels últims anys; fet que fa que els carrers tinguin, també, protagonisme quan s’amaga el sol, i es mostrin d’una manera diferent.

El Sexenni a la nit

Morella viu les festes del Sexenni amb intensitat i durant les 24 hores del dia. A més de les activitats tradicionals que transcorren durant el dia, la nit del Sexenni està carregada d’actuacions musicals. La Raíz, Efecto Pasillo o Hotel Cochambre són les actuacions més destacades durant els nou dies del Sexenni.

A més, la visita nocturna pel recorregut dels carrers decorats especialment per al Sexenni és una altra activitat recomanada en els últims Sexennis. La il·luminació especial per a aquests nou dies li donen un valor afegit als tapissos treballats de manera artesanal durant tot l’any.

Punt Violeta a la nit

El 54 Sexenni comptarà amb un Punt Violeta durant totes les nits el qual s’ha planificat perquè tingui un caràcter preventiu i d’informació davant de les agressions sexuals. Així, s’ha establert un protocol d’actuació amb les víctimes de manera que es tracta de crear un espai de suport feminista per denunciar els comportaments i actituds masclistes, així com tenir respostes a les possibles agressions sexuals que es puguin donar.

Morella, un dels Pobles Més Bonics d’Espanya

Morella és una de les localitats fundadores de l’associació dels Pobles Més Bonics d’Espanya. Així, el seu patrimoni arquitectònic encapçalat pel Castell, les muralles i la Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major la converteixen en un racó únic enmig d’un mar de muntanyes. Els dies del Sexenni, la seva bellesa creix, així com la gent que visita Morella. Per aquesta raó, és recomanable reservar allotjament amb antelació per gaudir de Morella i del Sexenni durant el mes d’agost.

Sobre l’Associació

L’Associació dels Pobles més Bonics d’Espanya, que ja compta amb 68 localitats úniques, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esquitxen la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els petits municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins com fora d’Espanya.

Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura, viles marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir al recórrer els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.

Per unir-se a l’Associació, un poble ha de sol·licitar en primer lloc l’acord del ple municipal o junta de govern i enviar la sol·licitud als Pobles més Bonics d’Espanya. Un cop rebuda aquesta, l’associació iniciarà el procés d’instrucció de la candidatura valorant els següents criteris:

– El poble candidat ha de tenir una població menor de 15.000 habitants (en poblacions majors de 5.000 veïns l’associació contempla només un casc històric en perfectes condicions)
– Ha de comptar amb un patrimoni arquitectònic o natural certificat

Si es compleixen tots dos requisits, l’Associació durà a terme una comissió de qualitat en la qual es procedirà a la deliberació, avaluació i presa de decisió final. Un poble només formarà part de la xarxa si supera els 40 criteris mínims de qualitat en aspectes tan variats com la neteja, conservació de les façanes, circulació de vehicles, existència d’una àrea d’aparcament per a aquests, cura de flors i zones verdes, tractament de les insígnies publicitàries i cartells, etc.

La marca Els Pobles més Bonics d’Espanya és un referent de prestigi i qualitat a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès Les Plus Beaux Villages de França i segueix el camí de les nombroses xarxes que ja operen en altres països del món, com Itàlia, Japó o Canadà, L’associació es va crear a Espanya l’any 2011 i es presentar dos anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 68 localitats actuals.