El passat i present de l’escola en Vistabella

1100
Donya Carmen Sirera Giner (1920) por Fons familiar Cirila Arnau Miralles
Donya Carmen Sirera Giner (1920) por Fons familiar Cirila Arnau Miralles
PUBLICITAT

L’arxiu de Vistabella del Maestrat acull entre els seus murs centenars de records d’anys passats. Cartes, fotografies, telegrames… són alguns dels materials que serveixen per a donar forma al passat d’un poble.

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, que va tenir lloc el passat 9 de juny, els integrants de l’arxiu van voler llançar a la llum una col·lecció virtual amb documents, fotografies i testimoniatges sobre l’Escola en Vistabella des de 1880 fins als nostres dies.

La imatge més antiga correspon a la fi del segle XIX, concretament a l’any 1887, i sota el títol “Escola de xiquets” es pot veure la segregació per sexes dins de l’educació de finals del XIX: els xiquets feien classe en un lloc i les xiquetes en un altre. A més, gràcies als documents trobats, s’ha pogut saber que, per aquells anys, a causa que l’escola en Vistabella no tenia un edifici propi, s’utilitzaven fins a tres emplaçaments a aquest efecte.

El primer document que fa referència a la necessitat d’un espai especial destinat únicament a l’ensenyament dels més joves del municipi data de 1921 i es tracta d’un document del Diputat en les Corts per Albocàsser. Allí es reflecteixen les pèssimes condicions dels locals que s’utilitzaven com a aules que tenien un mobiliari escàs i falta de material. D’aquesta forma, va ser el 12 de novembre de 1922 quan l’Ajuntament de Vistabella va decidir comprar un bancal en Maria Salvaldor Asensi. En aqueix emplaçament es construirien els dos primers edificis de l’escola del municipi, la construcció del qual finalitzaria en 1927.

A través de fotografies i documents es mostra el pas del temps en la localitat. Pot veure’s com els canvis en el govern, la Guerra Civil i la Dictadura van suposar grans canvis en el model educatiu i en l’escassetat de recursos i materials d’ensenyament. Entre ells, queda patent la presència de membres de l’Església en les aules, el canvi en la metodologia educativa i en els continguts que eren ensenyats.

Així mateix, també pot veure’s com la ràtio en les classes ha anat disminuint any rere any. L’emigració del camp a la ciutat a la recerca de millors oportunitats laborals i la incessant despoblació del món rural ha portat al fet que l’escola haja passat de més d’un centenar d’alumnes en els seus començaments als 11 que tindrà aquest pròxim curs.
I és que el futur del col·legi de Vistabella penja d’un fi fil que aquest pròxim curs ha aconseguit, per molt poc i després d’una crida per a aconseguir alumnes, no trencar-se. L’aulari del municipi està integrat dins del Col·legi Rural Agrupat Penyagolosa, juntament amb els d’Atzeneta i Les Useres, i el pròxim curs comptarà amb 11 alumnes en l’aula, alguns d’ells germans i que disposaran de dos professors.

Donya Carmen Sirera Giner (1920) por Fons familiar Consuelo Miralles Campos
Donya Carmen Sirera Giner (1920) por Fons familiar Consuelo Miralles Campos

 

Escola de xiquets (1920) por Fons familiar Rosa Moliner Medall (viuda de Manolo de Cambra)
Escola de xiquets (1920) por Fons familiar Rosa Moliner Medall (viuda de Manolo de Cambra)