El Morelladon a tot el món

750
El Morelladon a tot el món
El Morelladon a tot el món
PUBLICITAT

El passat prehistòric de la nostra província està cada vegada més en auge, ja que en els últims anys s’han trobat noves restes de civilitzacions passades. L’arqueologia i la paleontologia són per açò cada vegada més importants a nivell provincial. Tal és així, que la llibreria Babel de Castelló va acollir una xarrada sobre un de les troballes més importants en la província en les últimes dècades: el Morelladon.

Aquest “castellonenc de 126 milions d’any”, títol que portava la conferència oferida pel doctor en Paleontologia José Miguel Gasulla, va ser descobert en 2013 i des de 2015 és el primer dinosaure descrit en la província de Castelló. Per a aquells que no estem tan posats en aquest tema, Gasulla ens explica que “descrit” vindria a ser el mateix que descobert per primera vegada en el món i nomenat. Açò vol dir que d’ací d’ara endavant, qualsevol dinosaure d’aquesta mateixa espècie serà anomenat Morelladon sense importar que es trobe a Pequín, el Congo o Ares del Maestrat.

El Morelladon a tot el món

Així, Gasulla va fer un recorregut per la història de la paleontologia en la província i la seua importància a nivell turístic i cultural i va assenyalar la necessitat que la Universitat Jaume I s’implique més en aquest camp. Així, el paleontòleg lamenta que la UJI “no tinga res que veure en aquesta història” i afirma que la institució hauria d’estar més implicada en la paleontologia. D’aquesta forma afig, a la repercussió mediàtica que adquireixen els descobriments s’afegiria una repercussió universitària. Per aquest costat, assenyala que la Universitat podria valorar l’opció de crear un Master en Patrimoni o oferir cursos específics o especialitats en aquest àmbit que posen en valor la comarca dels Ports en particular i la província en general.

El Morelladon a tot el món

D’altra banda, el doctor en Paleontologia destaca que la gran riquesa cultural i patrimonial de la província és idònia per a la creació d’una gran parc temàtic en viu, en el qual l’element principal siga el patrimoni i que el turista es veja atret per uns recursos dels quals la província disposa in situ. Així, els descobriments són també “un recurs per a donar treball i lluitar contra el despoblament” d’algunes zones de l’interior, cada vegada amb menor nombre d’habitants i que són punt clau en els treballs arqueològics i paleontològics.

Valor i compromís
Actualment, en la província es troben treballant dos grups en el camp de la paleontologia. Així, es troba el grup de biologia evolutiva de la UNED al que pertany Gasulla i que treballa en jaciments de tot el món -Conca, Portugal, EUA o Argentina- entre els quals es troben els de la comarca dels Ports. Gasulla ressalta que tant en 2016 com en 2017 es va treballar en el Mas de Romeu, uns treballs que possiblement continuen durant aquest 2018. A més, aquest grup d’experts també va a començar a treballar a Vallibona.

El Morelladon a tot el món

D’altra banda, en la província també treballa el Grup Guix de Vila-real amb el qual col·labora l’Institut de Paleontologia de Catalunya i que actualment desenvolupa labors de recerca en les zones de Cinctorres i Portell.

Així mateix, cal ressaltar que la província ha sigut fruit de diversos descobriments amb el pas dels anys. Al Morelladon, primera espècie de dinosaure descrita en la província i segona a la Comunitat, se sumen dues noves espècies de mesozoics descrites, Brodiechelys royoi i Eodortoka morellana, que es tracten de dos tipus de tortugues.