El cel de Morella al detall

893
El cel de Morella al detall
El cel de Morella al detall
PUBLICITAT

El morellà Rafa Ruiz ha realitzat un ‘timelapse’ en el qual es veu, a través de milers d’imatges, el pas de deu dies en el municipi

Alguna vegada han sentit parlar de la tècnica del ‘Time-Lapse’? I si els diem la successió d’imatges a alta velocitat que ens permeten veure fenòmens que d’una altra forma seria quasi impossible? A la creació d’aquest tipus de vídeos es dedica Rafa Ruiz, un jove morellà de vint-i-cinc anys que per afició dedica el seu temps lliure a captar milers d’imatges, en un mateix lloc i durant un temps determinat que donaran forma a un conjunt espectacular. Com a exemple recent es troba ‘Diez días en Morella’ en el qual es veu l’evolució del cel de la localitat amb el castell medieval al fons durant deu dies seguits.

El jove, que compta amb estudis de tècnic superior en il•luminació, captació i tractament d’imatge, afirma que en crear el ‘timelapse’ de Morella tenia la intenció d’explorar aquesta tècnica “durant diversos dies consecutius i sense interrupció” una cosa que “suposa grans reptes tècnics”. Per a açò, “Morella era l’escenari perfecte, amb un marc preciós i que ofereix imatges de gran bellesa i espectacularitat” assegura.

El cel de Morella al detall

El muntatge final que arriba a l’espectador i que pot veure’s en el canal de Vimeo de Rafa Ruiz o en el facebook oficial de la Comunitat Valenciana, té dos minuts de durada. No obstant açò, la seua realització va ser un treball llarg i laboriós. Segons assenyala Ruiz, als deu dies de captura ininterrompuda d’imatges cal sumar-li una setmana de processament de les mateixes –el vídeo està compost d’unes 3.000 fotografies i 70 gb de dades- i, a aqueix temps, els mesos de preparació previs.

Crear un ‘timelapse’ com aquest va portar a Ruiz a cercar “el millor lloc, amb un enquadrament perfecte”, va haver de preparar “el muntatge de la càmera dins d’una caseta de protecció amb tot el necessari per a operar durant diversos dies”. Així, es va desplaçar a la finca d’un veí i allí va preparar una caseta a prova de vent, pluja o neu que “tenia una porta semblant a de els garatges que s’obria solament quan la càmera estava llista per a disparar i es tancava la resta del temps per a protegir-la”. A més, Ruiz va instal•lar panells solars per a recarregar les bateries tant de la càmera com de la resta d’aparells elèctrics -calefactor, temporitzador…- necessaris.

El cel de Morella al detall

El resultat, des de la seua publicació a la fi de gener, ha sigut tot èxit. En el canal de Vimeo de Ruiz ha aconseguit les 3.000 visites i en el perfil de facebook de la Comunitat Valenciana més 4.000 visualitzacions. Açò sense explicar les múltiples vegades que ha sigut compartit en xarxes socials. Ara, després de la bona rebuda de “Diez días en Morella”, el seu autor ja té un nou projecte en ment, “encara més llarg” que fins i tot “pot durar diversos mesos”.

Treballs previs

Els ‘timelapses’ de Rafa Ruiz són més que una afició, ja que alguns dels seus treballs han sigut emesos en canals de televisió de gran prestigi. D’aquesta forma, el Canal Historia va emetre en 2017 la sèrie documental ‘Doce: la historia de las estrellas’, “en la qual vaig realitzar imatges a Toledo, en L’Escorial, i també de paisatges i diversos fenòmens astronòmics”.

Així mateix, alguns dels seus treballs poden veure’s en la web de la comarca dels Ports en la qual hi ha ‘timelapses’ dels diferents pobles de la zona. Ruiz també va participar en 2016 en les Jornades d’Astronomia del Planetari de Castelló amb la ponència “Time-Lapse: meses para un trabajo de pocos minutos”.

D’altra banda, Rafa Ruiz també realitza projectes de fotografia, com el que li va portar a guanyar el concurs de foto de Morella 2017 “amb una panoràmica nocturna de la Via Làctica sobre el municipi”. Cal assenyalar que Ruiz és membre de l’associació d’afeccionats a l’astronomia AstroMorella.

El cel de Morella al detall
El cel de Morella al detall