Economia vol desmantellar ja el Pla Eòlic que va dissenyar el PP

677
PUBLICITAT

La Conselleria analitza les fórmules per desmuntar el planejament aprovat el 2001

· Les adjudicatàries tenen l’exclusivitat del negoci, fins i tot en zones no desenvolupades

· El període màxim per desenvolupar els parcs eòlics finalitzava el 2007

La Conselleria d’Economia Sostenible ja està analitzant diferents fórmules jurídiques per començar a desmantellar el full de ruta que va dissenyar el titular d’Indústria Fernando Castelló, i que es va desenvolupar majoritàriament durant l’etapa de Francisco Camps al capdavant de la Generalitat.

Encara que només s’ha executat al 57% (dels 2.000 milions d’inversió previstos, amb prou feines s’ha arribat a la meitat), les empreses adjudicatàries -cinc grups- mantenen l’exclusivitat per instal·lar aerogeneradors a la regió. El negoci eòlic continua erigint-se ací en un oligopoli, vetat per a nous competidors.

El pla en vigor divideix la Comunitat Valenciana en 15 zones, només estan operatives nou d’elles. La resta segueixen bloquejades, cosa que no ha impedit a les firmes adjudicatàries (grans grups vinculats al sector energètic acompanyats per socis valencians) mantenir el domini dels seus respectius territoris.

El procés no va estar exempt de polèmica i el mateix Govern autonòmic qüestiona ara el model triat, enfront de les autonomies partidàries d’estudiar cada projecte individualment. El 2001, el Consell defensava en canvi que un pla únic permetria agilitzar i simplificar la tramitació administrativa. L’argument s’ha demostrat ineficaç a la vista dels successius retards.

Renomar, liderada per Iberdrola i els empresaris Francisco Fenollar, Fernando Roig i Banc de València es van fer amb la majoria de zones, amb cinc, les mateixes que Guadalaviar Consorci Eòlic (Acciona). El segueixen Projectes Eòlics Valencians, amb tres, una societat està participada per l’elèctrica Endesa i per Sedesa, la firma creada i impulsada per la família Cotino.

Per aquestes empreses han passat alguns alts càrrecs de la Generalitat en temps del PP, com el que va ser director general d’Indústria, José Monzonís en dues etapes; o l’ex director de l’Institut Valencià de Finances (IVF), José Manuel Uncio.