Early Music Morella impulsarà la seva missió social amb tallers didàctics per a majors, nens i músics del Marroc i de reinserció amb personal reclús

505
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Early Music Morella

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, impulsarà la seva missió social amb tallers didàctics per a majors, xiquets i músics del Marroc impartits per intèrprets com Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, Robert Cases, Mara Aranda i Jota Martínez. Així mateix, desenvoluparà en la seua sisena edició un programa de reinserció social amb personal reclús i exreclús a Morella (Castelló) del 21 al 27 de juliol.

Les activitats es realitzaran a la residència de la Tercera Edat Sant Joan Baptista i al Centre de Dia del municipi en uns tallers divulgatius en els quals s’explica el treball de recerca i recuperació de la música antiga i els instruments que s’utilitzen en les actuacions que serveixen per a oferir-los un petit concert que es converteix en una experiència molt satisfactòria i emocionant tant per als músics com per a la gent gran.

Aquestes iniciatives, que compten amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa”, també té com a destinataris xiquets que poden gaudir d’uns concerts didàctics que aborden el coneixement mitjançant la música i de la mà de prestigiosos intèrprets i cantants que realitzen aquests tallers com a part d’una activitat de l’escola d’estiu que dóna suport l’Ajuntament de Morella.

Aquesta tasca, de marcat caràcter social, ja es va iniciar l’any passat i en la present edició es veu ampliada amb un projecte, juntament amb l’Associació Àmbit i la Fundació Cultural Capella de Ministrers, que té com a objectiu la reinserció social i laboral de personal reclús i exreclús a través de la cultura, un model pioner que les administracions locals han mostrat interès en implantar. Al festival, quatre persones, formades prèviament, col·laboraran amb l’equip tècnic dels concerts, en el suport logístic de les activitats i en l’atenció al públic.

Alumnes del Marroc

Early Music Morella en col·laboració amb l’Associació Cultural Comes i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) ha concedit cinc beques a joves alumnes del Conservatori de Tetuan (Marroc) que han superat els nivells de formació mitjana a la pràctica musical. Aquestes ajudes cobreixen totalment les despeses de l’Acadèmia, els trasllats d’anada i tornada del país d’origen a Espanya, l’allotjament i la manutenció durant el període en què es desenvolupa.

Els objectius d’aquest programa són apropar el diàleg intercultural a partir de la música amb una perspectiva plural i profunda al voltant de les tradicions musicals més interessants. La Mediterrània, bressol de cultures, és un espai geogràfic, històric i cultural de tipus transdisciplinar i una via de comunicació artística.

Beques i ajudes

Early Music Morella compta amb el reconeixement dels alumnes en la seua vessant didàctica i de les més de 13.000 persones que han participat i assistit a aquest esdeveniment. En aquest any ha dirigit la seua proposta acadèmica i ofert beques i ajudes a 100.000 músics d’Espanya amb l’objectiu de facilitar als joves músics l’accés a una formació d’excel·lència especialitzada. Està dirigida a estudiants més desfavorits i contribueix a garantir l’accés a la igualtat d’oportunitats a través de l’educació, en combinació amb nombrosos concerts, conferències i activitats que es celebraran en diversos recintes de la capital de la comarca dels Ports.

Carles Magraner, director d’Early Music Morella, considera que “la missió social en aquest projecte és nuclear, amb diverses vessants: pedagògica, inclusiva, cultural i d’inserció”. Magraner assegura que “volem desenvolupar programes innovadors per assolir aquests objectius a través de la música, com a llenguatge universal de la solidaritat, de la cultura, la tradició i el patrimoni”. A més, reflexiona sobre “la feina que realitzen músics de tot el món per lluitar per la pau i la justícia en un context de convivència, diversitat i respecte”.

Institucions i universitats

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), la Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM), l’Obra Social “la Caixa”, Iemed, la Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i la contribució de diverses universitats com la Sorbona de París, Internacional Menéndez Pelayo de Santander, Barcelona, ​​Castelló , València, Granada …

Rellevants formacions artístiques, músics i cantants com Capella de Ministrers, Manuel Vilas, Mara Aranda, Carles Dénia, Anne Smith, Eliseo Parra, Paloma Gutiérrez, La Danserye, Begoña Olavide, Juan Carlos Asensio, Catherine King, Elisa Franzetti, Ariel Abramovich, Eduardo Egüez, Daniel Saulnier, Robert Cases, Glen Velez i exposicions de lutheria a càrrec de reconeguts professionals com Jesús Reolid, Marc Salern, Carlos González … situen a Early Music Morella com una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional.