Culla peregrina avui fins Sant Joan de Penyagolosa

1179
Romeria de Culla a Sant Joan
PUBLICITAT
Romeria de Culla a Sant Joan
Romeria de Culla a Sant Joan

Romeria de Culla a Sant Joan

-Nota de premsa-

El municipi de Culla, a la comarca de l’Alt Maestrat, custodia la secular costum de recórrer a peu el camí que el separa de Sant Joan de Penyagolosa. Com cada divendres de la setmana del Corpus Christi, els veïns de la població realitzen aquest pelegrinatge de dues jornades.

Els documents més antics que es conserven sobre ella daten de 1400, per la qual és considerada una de les més antigues de la província Castelló. L’objectiu d’aquest tipus rogatives era sempre el de formular pregàries suplicant, sobretot, pluges que proporcionessin bones collites; així com la gràcia de Déu, salut i pau, tal com s’esmenta en el cant tradicional del “O Vere Déus”.

Així doncs, avui divendres 20, els cullans i cullanes compleixen el ritu que, any rere any, els porta fins a l’ermita, en temps passats coneguda com Sant Joan de la Font Coberta, situada al terme municipal de Vistabella del Maestrat.

Amb la sortida del sol, la romeria abandonarà l’església parroquial del Salvador per la via marcada cap al santuari. Durant el trajecte es duran a terme les habituals parades a Sant Bertomeu i en la font de l’Alforí, entre d’altres. Totes elles acompanyades per rituals, símbol de la religiositat popular i els costums més genuïnes de l’antiga capital de la Setena.

Sobre les dos de la vesprada es arribarà l’anhelat destí. Ja a l’interior del temple, es farà ofrena del ciri de les Ànimes, un ciri que es manté encès davant la imatge del sant durant tot l’any. Es tracta d’un homenatge que el poble rendeix als seus difunts. Haurà estat transportat durant tota l’anada, al costat del Penjo, creus i relíquia.

Els pelegrins descansaran i emprendran la tornada el dissabte 21 al matí, no sense abans beneir la font situada davant la porta de l’ermita. Explica la tradició que únicament Culla té aquest privilegi ja que, de totes les rogatives realitzades pels pobles dels voltants, va ser l’única que va aconseguir l’anhelada aigua per als cultius en un any de moltíssima sequera.

Amb la caiguda del sol, la comitiva arribarà a la seva llar, on multitud de persones els donaran una càlida benvinguda i rebran amb una emotiva processó que recorrerà els carrers del casc antic de la localitat.

-Caminant cap a la UNESCO

Igual que Culla, hi ha alguns municipis castellonencs que conserven importants peregrinacions d’origen medieval; tals com Els Pelegrins de les Useres o les pròpies de Vistabella i Xodos. Totes elles estan incloses en la candidatura ‘Camins del Penyagolosa’ que pretén la declaració de Patrimoni Mundial per la Unesco el 2016, impulsada per la Diputació de Castelló.

La implicació i el suport social són fonamentals perquè el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, encarregat de presentar la proposta, es decideixi a favor d’aquest projecte. Per això, s’està realitzant una recollida de signatures de suport als consistoris ia través d’Internet.