Culla es prepara per a fer el seu camí fins a Sant Joan de Penyagolosa

614
Culla es prepara per a fer el seu camí fins a Sant Joan de Penyagolosa
Culla es prepara per a fer el seu camí fins a Sant Joan de Penyagolosa
PUBLICITAT

La matinada de demà divendres dia 1, els veïns de Culla emprendran el seu camí penitencial fins a Sant Joan de Penyagolosa. Prop de 60 quilòmetres que separen el municipi de l’ermitori i que uns 300 veïns i visitants faran amb passió i fervor.

Les primeres dades de realització de la rogació es remunten a 1404, fa més de sis-cents anys, la qual cosa la fa una de les més antigues de la província. Encara que els primers anys se sap que no estava permesa la participació de dones, en 1577 el bisbe de Tortosa va donar el vistiplau a la seua participació. Des de llavors, devots, homes i dones, participen en la processó.

Encara que amb el pas dels anys la rogativa ha patit diferents canvis, com el realitzar-la amb cotxe en lloc de a peu i en un únic dia, des de l’any 2000 s’ha recuperat la tradició de fer la processó a peu i de recórrer llocs tan emblemàtics com el riu Montlleó, Sant Bartomeu , la Font de l’Alforí o la Font de l’Espino. Així, el divendres i dissabte passada la festa de la Santíssima Trinitat els pelegrins realitzen el trajecte fins a Sant Joan el divendres i el de retorn el dissabte. Aquells arribats la matinada del divendres descansaran en l’ermitori fins al començament dels actes del dissabte.

El dissabte, veïns i visitants que per diferents causes no han realitzat la rogativa a peu, es desplacen fins a l’ermitori per a celebrar en comunió la Benedicció de la Font i la Santa Missa. Després del menjar de germanor, a la vesprada se celebra el Sant Rosari i la volta de la rogació fins a Culla. Al retorn al municipi, se celebren els rituals d’entrada a Culla amb la processó de la rebuda en la qual participen els monumentals “pendons” i la peanya del sant.

Cal assenyalar que la rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa va ser declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) per Decret 53/2016 del 29 d’abril del Consell. Així mateix, recordar que l’origen de les rogatives medievals era implorar per pluges i bones collites, així com la gràcia de Déu, salut i pau tal com s’esmenta en el “O Vére Déus” tan present en la processó.