Compromís eleva a les Corts una proposta per a “paralitzar la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que travessa les comarques de Castelló”

853
PUBLICITAT

La iniciativa, subscrita també per Podem, reclama una nova exposició pública i insta a soterrar els traçats de major impacte si es decidira no anul·lar el projecte
Bachero i Àlvaro subratllen que “Compromís estarà al costat de la Plataforma perquè s’escolte la veu del veïnat i dels municipis enfront d’una infraestructura que pot afectar no solament al medi ambient sinó també a la salut de les persones”

Compromís s’ha posat ja mans a l’obra. Després que diputats en el Congrés, senadors i diputats autonòmics mantingueren aquesta setmana una reunió amb representants de la Plataforma No MAT de Castelló, la coalició ha donat ja compliment a la seua paraula de traslladar a totes les institucions la veu de la plataforma No a la MAT de Castelló i els problemes per a la salut, el medi ambient i el paisatge que pot provocar la gran ‘autopista’ elèctrica. En aquest sentit, el grup Compromís a les Corts ha registrat ja una Proposició No de Llei en la qual reclama la paralització de la instal·lació d’aquesta línia de molt alta tensió que “travessa el terme municipal de fins a 17 localitats de Castelló”.

“Es tracta d’una infraestructura que suposa un important impacte ambiental i paisatgístic, ja que inclou la instal·lació al llarg de desenes de quilòmetres de torres de fins a 70 metres d’altura, 30 metres d’envergadura i tallafocs de fins a 50 metres. A més, el disseny actual travessa zones d’important valor ambiental i no respecta l’obligació de discórrer a més de 800 metres de zones habitades”, recorda la diputada castellonenca responsable de medi ambient del Grup Parlamentari Compromís, Belén Bachero.

La Proposició No de Llei de Compromís, subscrita i elaborada amb la col·laboració de Podem, també reclama la iniciació d’un nou procés d’informació pública, ja que “centenars de veïns, propietaris de terrenys per on passarà, ni tan sols coneixien el projecte”, afig Bachero. “Les línies de molt alta tensió no es dissenyen per a donar servei als veïns, ni per a millorar l’accés al servei de la ciutadania, sinó que són grans autopistes d’energia perquè les grans elèctriques puguen comerciar amb els excedents d’electricitat, per açò considerem que aquesta infraestructura és només un negoci i no cobreix cap necessitat social”, afig la també alcaldessa de Vistabella.

Soterrar la línia, si no es paralitza

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Compromís i responsable de l’àrea sociosanitària per a les comarques de Castelló, Mònica Àlvaro, ha subratllat el fet que “la innocuïtat de les línies de molt alta tensió és més que discutible. Existeixen nombrosos estudis científics que vinculen la radiació que emeten amb la leucèmia, càncers de mama o pulmó i fins i tot l’Alzhéimer”. Per açò, des de Compromís exigim que “encara que Xarxa Elèctrica rebutjara anul·lar el projecte, obligar a l’empresa a seguir paràmetres en la seua execució com l’utilitzar corredors d’infraestructures existents, de manera que ni afecte al mitjà natural ni als habitants dels municipis. Així mateix, i tal com ha ocorregut en altres trams i en altres països com França, reclamem que en els traçats de major impacte ambiental o sobre la ciutadania es procedisca al soterrament de la línia”.

Des de Compromís anuncien que la Proposició No de Llei presentada davant els Corts i subscrita pels diputats de Compromís Juan Ponce i Graciela Ferrer, i els de Podem, Antonio Montiel i César Jiménez, serà “és només una de les propostes que anem a elevar davant nombroses instàncies, com ja hem fet en municipis com Vilafamés, declarada lliure de MAT”. Des de Compromís “elevarem propostes similars davant el Congrés, el Senat, municipis i altres instàncies”.