Comencen en Portell les jornades d’estudi dels maquis

948
Comencen en Portell les jornades d'estudi dels maquis
Comencen en Portell les jornades d'estudi dels maquis
PUBLICITAT

Des d’avui i fins al diumenge, Portell acull les primeres jornades d’estudi sobre els guerrillers maquis en la comarca dels Ports. Organitzades per l’ajuntament de la localitat, el Grup Paleolab i Serveis d’Arqueologia tenen com a objectiu tractar episodis desconeguts en la història de Portell i de pobles veïns. De moment, són ja més de 60 els inscrits, cobrint per complet l’aforament del Saló Cultural del Rotlle. A més, les cases rurals i l’hotel de la zona estan plens.

Les jornades compten amb nombroses conferències. El professor de l’IES de Vilafranca, Raúl González Devís serà l’encarregat de la seua inauguració. En el si de les jornades s’inaugurarà la mostra “Exhumant el silenci. Memòria, ciència, identitat”, a càrrec dels comissaris Elisa García Prosper, Manolo Polo Cerdà i Xavier Duarte Martínez.

Demà, els especialistes en arqueologia forense Elisa García Prosper i Manuel Polo Cerdà oferiran una conferència sobre les fosses clandestines de maquis i enllaços en el territori AGLA (Agrupació Guerrillera de Llevant). Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona presentarà l’activitat guerrillera als Ports des de les guerres carlistes fins als maquis.

Una altra de les conferències, a càrrec de Francesc Xavier Duarte, arqueòleg, analitzarà l’exhumació fallida del mestre d’Agüero (Antonio), Andrés i Nieto, i la troballa de Rafael Rambla Domingo. Una taula redona amb Martí Domínguez, autor de “La Sega” i Francisco Collado Cerveró, autor de “Homes del Bosc”, permetrà parlar sobre els maquis i els masovers en la literatura.

Per a tancar la jornada, Adolfo Pastor, coordinador de l’oficina de desapareguts de l’Associació La Gavilla Verda, de Conca, oferirà una conferència sobre aquesta oficina de desapareguts i la cerca de maqui. Així mateix es projectarà el documental “mAQUI!s” amb la presència del seu director Lican Esteve.

El diumenge s’oferirà una visita guiada als llocs de Portell de Morella relacionats amb la lluita maqui: el Mas de Guimerà i el cementeri municipal.