Capella de Ministrers, Pino de Vittorio, Gaiters de Morella i La Danserye protagonitzen el Festival Internacional de Morella

597
EARLY MUSIC MORELLA
PUBLICITAT

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, ha arribat al seu equador amb quatre concerts i programes oferits per Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, Gaiters de Morella, Pino de Vittorio i Ensemble La Danserye. El festival ha focalitzat la seua setena edició al voltant de la música antiga i tradicional i ho fa des dels vessants acadèmic, artístic i social.

Capella de Ministrers va obrir divendres passat el Festival Internacional de Morella amb el programa Arrels que dóna nom al seu últim disc i al lema d’Early Music Morella. La formació, amb els cantants Josep Aparicio ‘Apa’ i Elia Casanova, va oferir una selecció del cançoner tradicional que va abordar, des de la perspectiva de la música històrica, un repertori que és una referència internacional reconeguda en els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) 2018 en la categoria de Música Antiga.

Pino de Vittorio va interpretar el dissabte serenates, cants de treball i tarantel·les del sud d’Itàlia d’acord amb la recerca de les arrels musicals que persegueix la present edició. L’actor i cantant italià té una llarga i fructífera carrera en el camp musical, especialment en l’àmbit de la música barroca i en la recuperació de la tradició musical de Puglia. Gaiters de Morella amb El ball dels gegants va inundar de música l’ajuntament i la Arxiprestal de Santa María de Morella.

L’Ensemble La Danserye va oferir el diumenge en el mateix recinte el programa El felicissimo viaje en el que va interpretar música per al viatge de Felipe II i Carles I per Europa (1548-1551). Aquest grup de Calasparra (Múrcia) amb 20 anys de carrera artística es va crear amb l’objectiu d’investigar, recrear i difondre la música des del final de l’Edat Mitjana fins al principi del Barroc, especialitzant-se en el Renaixement. Els seus membres es dediquen a la recerca i reconstrucció d’instruments de vent així que han creat el seu propi taller. Actualment posseeixen una de les col·leccions més importants d’Espanya i una de les majors d’Europa, superant el mig centenar d’instruments diferents de totes les famílies.

Els concerts van continuar ahir dimarts amb Silke G. Schulze que va presentar el dilluns Viajando con melodías; Maria Jonas & Eduardo Egüez, Romances, el dimarts 24; Carles Magraner, Aziz Samsaoui, Robert Cases & Toni Aparisi, Fills de l’instant [Fills de l’instant] i Mara Aranda, Jota Martínez, Rosa Sanz, Abel García i Fernando Depiaggi actuen amb el programa Flors noves d’antigues arrels avui dimecres; Bassa Capella (cant, polifonia, viola de mà, guitarres i violes) i, finalment, La dansa de la mort serà el concert de clausura del festival el dijous 26.

Carles Magraner, director artístic d’Early Music Morella, ha assegurat que “la present edició vol posar en valor l’immens patrimoni artístic de la música tradicional”. Així mateix, Magraner pretén que “el Festival Internacional servisca per a impulsar la recerca i el coneixement al voltant de la vinculació d’aquest repertori amb la música culta per a difondre i exportar amb orgull aquest repertori”.

Conferències i acadèmia

Les conferències d’Early Music Morella van començar amb la impartida pel musicòleg Josep Vicent Frechina, Les arrels de la tradició. Notícia històrica dels gèneres musicals tradicionals valencians. Jose Vicente Castell va abordar el dissabte la música de gaita lligada a un ritual en relació amb la festa de Sant Antoni a la comarca castellonenca dels Ports. Després La Danserye va analitzar als ministrils (instrumentistes) i les famílies d’instruments de vent en el Renaixement i, al dia següent, Àlvar Monferrer els cants de les rogatives penitencials.

Early Music Morella prossegueix amb el seu vessant acadèmic amb prestigiosos professors, músics i cantants com Silke G. Schulze, Maria Jonas, Pino de Vittorio, La Danserye, Pedro Teixeira, Carles Magraner i Eduardo Egüez en l’apartat Interpretació de música medieval i renaixentista, organitzats per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo; Mara Aranda, Eduard Navarro i Aziz Samsaoui en el de música tradicional, organitzats per la Universitat Jaume I de Castelló; i Jesús Reolid, Toni Aparisi, David Antich & Pau Ballester, i Jota Martínez en el de lutier, dansa i música antiga.

Els tallers es realitzen fins al dimecres, el lutier Jesús Reolid amb la construcció d’instruments medievals, el músic Jota Martínez imparteix un dedicat als xiquets, Historias de la Edad Media, ¿a que suena la música antigua? i Toni Aparisi aborda en el seu la dansa, dinàmica i expressió corporal.

Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, Fundació Cultural CdM, CESM, SEM-EE, Associació Ámbit, i Esmutrad.

________________________________________________________

AGENDA DE CONCERTS

Dimecres 25

19.30h Convent de Sant Francesc
Carles Magraner, Aziz Samsaoui, Robert Cases & Toni Aparisi
Fills de l’instant

22.30h Teatre Municipal
Mara Aranda, Jota Martínez, Rosa Sanz, Abel García, Fernando Depiaggi
Flors noves d’antigues arrels

Dijous 26

12h Ajuntament
Cante, polifonia, vihuela, guitarres, violes
Bassa Capella

19.30h Convent de Sant Francesc
Concerte final de curs
La dansa de la mort