1-Cartel Documental Stuka

-Avui divendres a partir de les 22 h en el Pati d’en Palanques es projectarà el documental

Aquesta nit el Pati d’en Palanques de Benassal es convertirà en un cinema a l’aire lliure per recordar una de les històries més tristes de la localitat. Es projectarà l’avanç del documental Experiment Stuka. Es recordarà així als 38 veïns d’Ares, Benassal, Albocàsser i Vilar de Canes que van morir en uns bombardejos experimentals que l’aviació alemanya va realitzar sobre aquestes localitats de l’Alt Maestrat.

Van morir especialment xiquets, dones i majors, ja que es van bombardejar pobles que no estaven en el front.

66 fotografies aèries mostren els efectes dels bombardejos. El treball iniciat pel Grup de la Ruperació de la Memòria de Benassal i continuat en el documental per Suica Films ha fet possible aquest testimoni.

Segons s’apunta en la sinopsi del documental “75 anys després un informe trobat a l’arxiu militar de Friburg, Alemanya, explica què va passar a Benassal, Ares, Vilar de Canes i Albocàsser. 66 fotografies. Els oficials nazis es van prendre moltes molèsties a documentar-ho tot. Hi havia una raó.

Els pilots pertanyien a la Legió Còndor, enviada per Hitler per ajudar a Franco. Van fixar la seua base a La Sènia, Tarragona. Però tenien l’ordre de calibrar si els tres bombarders Junker 87A que van portar aguantarien amb una nova bomba de 500 quilos, el doble que les llançades fins aleshores. El nou avió era més conegut com ‘Stuka’ i es desplomava en picat sobre els objectius. L’experiment seria determinant en la decisió alemanya d’apostar pels ‘Stuka’ per a l’encara insospitada Segona Guerra Mundial.”

El documental, dirigit per Pepe Andreu i Rafa Molés, trau a la llum testimonis reals i desconeguts sobre el Guernika del Maestrat.