Fent camí. Als peus del gegant Penyagolosa

1915
PUBLICITAT

L’itinerari proposat comença al Centre d’Interpretació, al terme de Vistabella del Maestrat

Penyagolosa, declarat Parc Natural l’any 2006, amaga molts tresors naturals però, veritablement, el més sorprenent és el Barranc de la Pegunta, un dels enclavaments amb més biodiversitat de la Comunitat Valenciana.

El Parc Natural de Penyagolosa amb unes 1100 hectàrees és famós per la seua muntanya de 1813 metres d’altitud, la més alta de Castelló i la segona del territori valencià per darrere del Turó Calderón de 1838 metres situat al Racó d’Ademús, a la província de València. Penyagolosa és un emblema de l’excursionisme valencià. Entre els seus molts enclavaments naturals destaca un lloc anomenat Barranc de la Pegunta, una joia botànica declarada microreserva de flora localitzada al vessant nord del pic. El massís Penyagolosa s’estén entre els termes municipals de Vistabella del Maestrat, Villahermosa i Xodos. Per fer l’itinerari de la Pegunta cal viatjar fins al Santuari de Sant Joan de Penyagolosa (s.XVI) al terme de Vistabella del Maestrat. Una vegada a l’ermitori, destinació de famoses peregrinacions i dedicat a Sant Joan Baptista i a Santa Bàrbara es poden fer diverses visites abans d’emprendre la ruta. El mateix Santuari forma un conjunt arquitectònic majestuós de pedra treballada. Destaca la seua portada, la torre campanar i el temple d’una sola nau. En l’actualitat el santuari disposa d’habitacions per allotjar-se i d’un restaurant on degustar els plats típics de la comarca. A més de les cases rurals existents al poble de Vistabella hi ha altres allotjaments en masies i albergs. El Parc Natural també disposa d’una zona d’acampada lliure que necessita una autorització prèvia per a ser utilitzada. A la carretera d’accés a Sant Joan es troben altres serveis d’hostaleria on és possible assaborir l’exquisida pataca de Vistabella i plats amanits amb tòfona negra.

excursió Penyagolosa

La Casa Forestal

El visitant que desitge conèixer de manera general l’espai protegit ha de visitar el Centre d’Interpretació situat darrere de l’ermitori, a l’antiga casa forestal. Allà un reportatge sobre els valors naturals de Penyagolosa i una exposició sobre la presència de l’ésser humà en l’entorn li ajudaran a conèixer el paratge.

Caminant per la Pegunta

La ruta comença a l’aparcament dels vivers forestals, molt a prop de l’ermita, i finalitza en un lloc anomenat Pla de la Banyadera després d’ascendir pel barranc durant una hora. Des dels vivers cal seguir la pista forestal uns pocs centenars de metres fins a descobrir el cartell indicatiu de Barranc de la Pegunta. El sender s’inicia amb una suau pendent que introduirà al caminant per un bosc adult de pins silvestres i negres. El nom de Pegunta possiblement estiga relacionat amb estos arbres. La pegunta és un substància viscosa que s’obtenia per destil·lació del quitrà vegetal procedent del pi negre. La pegunta més corrent era la negra que, barrejada amb cera i oli, servia per marcar ovelles entre altres usos.

pins

La primera parada, a uns vint minuts, és la Font Nova de la Pegunta. A partir d’este lloc canvia la vegetació. Els cartells interpretatius ajuden a descobrir les joies botàniques del Barranc declarat microreserva de flora a 1998. Teixos, grèvols, aurons, cirerers de Santa Llúcia, pomeres silvestres, arços blancs i moltes altres espècies vegetals formen un conjunt d’extraordinari valor natural, molt rar i escàs al territori valencià. La proximitat al Nadal és un bon moment per gaudir del Barranc de la Pegunta perquè els grèvols llueixen els seus intensos fruits rojos que contrasten amb el color verd brillant de les seues fulles. El caminant ha de saber que el grèvol és un arbret protegit per la legislació valenciana i per tant està prohibit tallar-lo.

grèvol

La ruta continua fins arribar a una bifurcació. El caminant prendrà la de l’esquerra en direcció a la Banyadera. Uns pocs metres després apareixerà un bosc grandiós, madur i màgic que convidarà els excursionistes a relaxar-se i gaudir de la pau del lloc. Mitja hora després s’arriba al final del trajecte al Pla de la Banyadera. Des d’ací es tornar pel mateix trajecte o utilitzar la pista forestal fins al ermitori de Sant Joan.