1-Conferència Albocàsser Xylella Fastidiosa

Ferran Gregori, tècnic de la Unió, oferirà aquesta vesprada a Albocàser una conferència sobre la Xylella fastidiosa, acte que iniciarà les activitats de la VI Fira de l’Ametla. Serà a les 19 hores a la Casa de Cultura.

El ponent dels Serveis Tècnics de la Unió oferirà informació sobre aquest bacteri fitopatogen que causa malalties en conreus com l’ametler, l’olivera, la vinya, els cirerers, els presseguers… Així, tractarà, entre altres temes, el pla de contingència, els insectes transmissors i les indemnitzacions als agricultors.

I és que Albocàsser viurà durant els pròxims 7 i 8 d’octubre una nova edició de la Fira de l’Ametla. Serà el sisè certamen monogràfic dedicat a aquest fruit sec.

Fira, exposicions, conferències, projeccions, concursos… integren un variat programa. Enguany, per a promocionar la fira, s’ha organitzat un concurs de ‘selfis’ amb ametles que està tenint un gran èxit a les xarxes socials.

El dissabte dia 7 arribarà la fira pròpiament dita. La inauguració tindrà lloc a les 11.30 hores. Més tard, arribarà una xarrada sobre la relació entre els humans, la naturalesa i el cosmos a càrrec de María José Bellés. A l’ermita dels Sants Joans es podrà visitar una mostra sobre varietats d’ametles i ferramentes de treball relacionades amb el fruit sec. L’exposició l’organitza Ramón Segarra Montañes. La gastronomia tindrà un paper destacat. Així, el dissabte a la vesprada s’ha previst un taller de Coques Celestials, a càrrec de l’Associació de jubilats i pensionistes Joan de Brusca. Al Pla de la Font tindrà lloc la sisena trobada de boixeteres. Com a complement a la fira, se celebrarà una conferència sobre els 100 anys del descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta.

El diumenge dia 8, a més dels actes que continuen del dissabte, tindrà lloc la projecció del documental Tempus Fugit. Així mateix es podrà visitar l’Abric Centelles. Una de les activitats més esperades serà el VI Concurs de Pujar sacs d’ametla a la Falsa. També se celebrarà la versió infantil. Els concursants hauran de ser els més ràpids a pujar els sacs d’ametla fins al més alt de la Casa de la Cultura. Després del lliurament de premis, també s’entregaran els guardons del segon concurs de ‘selfis’ amb ametles.

En les jornades col·laboren, a més de l’Ajuntament de Albocásser i la Diputació de Castelló, l’Associació de joves, les boixeteres, els jubilats i pensionistes, l’Ampa, l’Associació cultural l’Assegador i el Club de Muntanya Desnivell. Els joves d’Albocàsser oferiran servei de barra durant tot el cap de setmana.