29 anys de tràmits per declarar BIC l’església de Vilafranca

760
PUBLICITAT

Era alcalde de Vilafranca Rogelio Tena quan ell i el metge i historiador, Rafael Monferrer van presentar la sol·licitud perquè l’església de Santa Maria Magdalena de Vilafranca fos declarada Bé d’Interès Cultural. Corria l’any 1987. Gairebé tres dècades després d’aquella sol·licitud la Generalitat Valenciana ha iniciat el procés perquè el temple parroquial de la localitat dels Ports rebi la catalogació de BIC. El procediment, oblidat en els calaixos de la Generalitat Valenciana durant anys, es va reactivar quan el passat mes de juny l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, es va reunir amb el director territorial de Patrimoni, Cristian Llinares. En alquel trobada Tena li va manifestar l’interès existent en el municipi per reprendre el procés. El 2007, quan la llavors directora general de Patrimoni, Paz Olmos, va visitar l’església, ja es va anunciar la imminent declaració com BIC. L’anunci va quedar en res.

Església de Vilafranca

El DOCV d’avui divendres publicava la incoació de l’expedient per part de la Generalitat, una vegada que els tècnics de Patrimoni han fet l’informe preceptiu. L’església, que es va començar el 1567 és un dels temples més destacats del renaixement valencià. L’església es va construir en tan sols cinc anys, un fet rellevant per a l’època. L’església va ser sotmesa el 2006 a la renovació integral de la coberta. Va ser gràcies a la feina de la comissió pro-restauració del temple parroquial. Aquesta iniciativa també va permetre rehabilitar la Torre del Conjurar, situada al costat de l’església, amb fons de l’1% cultural del Ministeri de Foment.

-Promotor

El metge i historiador vilafranquí Rafel Monferrer, autor del llibre El Temple Parroquial de Vilafranca ha estat el principal promotor de la declaració com a BIC de l’església parroquial. És el millor coneixedor del temple. El procés permetrà reconèixer l’edifici patrimonial més destacat de la Vila i facilitarà l’accés a ajudes per a la seva consolidació i rehabilitació, en cas de ser necessari.

Església de Vilafranca