150 anys de l’Ermita Mare de Déu de Gràcia de Cinctorres

905
150 anys de l'Ermita Mare de Déu de Gràcia de Cinctorres
150 anys de l'Ermita Mare de Déu de Gràcia de Cinctorres
PUBLICITAT

La Comissió de Festes de Cinctorres edita un llibre que recull les memòries dels veïns del poble dels darrers 150 anys, amb 20 articles escrits per 20 cinctorrans i una selecció de fotografies antigues, que inclou la programació de festes. El llibre es presenta el pròxim dissabte 18 d’agost a Cinctorres

Els veïns de Cinctorres celebren enguany el 150 aniversari de la construcció de l’ermita de la seua patrona, la Mare de Déu de Gràcia. L’any 1867 el predicador de la Quaresma va insistir en la construcció d’una nova ermita i a l’any següent ja es va començar a edificar. El 16 de març de 1968 es comencen a cavar els fonaments de la nova ermita i, a l’endemà, 17 de març, ja es col·loca la primera pedra. La de la patrona ha estat sempre l’ermita més venerada pels fills del poble, que acudeixen en rogativa cada primer diumenge de maig i també cada dilluns darrer de festes.
L’efemèride que es commemora enguany a Cinctorres ha estat l’eix de moltes celebracions com per exemple el pessebre vivent ‘L’estel dels Ports’, que es va realitzar al desembre, o l’exposició de guions i peanyes que ha acollit l’església Sant Pere Apòstol durant els darrers mesos. Amb aquest mateix motiu i amb la voluntat que quede constància de la celebració, la Comissió de festes ha treballat en l’edició d’un llibre que recull les memòries dels darrers 150 anys.

Es tracta d’una obra feta de manera coral i col·lectiva en la qual han participat molts veïns del poble, ja siga amb la redacció dels textos, amb la correcció d’aquests, o amb la recerca i la cessió de fotografies antigues. En el llibre escriuen Josep Gisbert, Antonio Ripollés, Gerard Reberté, Domingo Escuder, Antoni Boix, Alba Tejera, Alfonso Querol, David Temprado, Santiago Querol, Eva Troncho, Enriqueta Querol, Evelia Marin, Valva Guardiola, Alicia Miralles, Felip Querol, Miguel Ángel Troncho, Begoña Guardiola, Ferran Guardiola, Júlia Jordà, Paquita Julián, Joaquin Deusdad, M. Manuela Guardiola i Marc Guardiola. Ha estat corregit lingüística i ortotipograficament per Teresa Camañes i Felip Querol, el disseny i la maquetació ha anat a càrrec de Miguel Ángel Troncho i la idea original ha estat d’Alba Tejera. La seua publicació ha estat possible gràcies a totes les empreses i comerços del poble i de la comarca que han col·laborat de manera econòmica amb la Comissió de Festes i gràcies, també, a l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Cinctorres i altres administracions.

El llibre narra els canvis que ha viscut el teixit associatiu de poble de Cinctorres, fent fa un repàs a l’àmbit municipal, el religiós, el festiu, el musical, el cultural, l’esportiu, i l’educatiu. A més, recull els testimonis de les persones de diferents generacions que han viscut aquests canvis de primera mà. I està il·lustrat amb un recull de fotografies seleccionades de manera minuciosa, algunes de l’arxiu local i altres cedides pels veïns del poble.