Paquita Pitarch (1)

-Paquita Pitarch no falla en la seua visita als pelegrins que van des de Culla fins a Vistabella

“No sé si podré anar”. I va poder. La van portar els seus fills de 81 i 83 anys que van camí d’emular-la. Paquita Pitarch, veïna de Culla, la més anciana, va complir amb la tradició i no va faltar a la cita del seu poble amb Sant Joan de Penyagolosa. El dissabte i divendres els veïns de Culla van realitzar el camí d’anada i tornada des del poble fins a Sant Joan de Penyagolosa i Paquita no va dubtar a fer una visita als esforçats romers que, en dos dies, recorren al voltant de 60 quilòmetres travessant el Riu Monlleó.

En Sant Joan, Paquita va ser el centre de totes les mirades. Tots volien fer-se una foto amb ella. Els flaixos li esguitaven els ulls. I ella encantada. “Este és… i aquell, ui, a este el conec”. El seu fill Ramiro relatava satisfet “els coneixia a tots i tots la coneixien, i ella tan contenta”. Es va emocionar moltíssim quan el president provincial, Javier Moliner, li va oferir la vara d’alcalde que enguany portava de manera honorífica. El comandament en mans de la més anciana i sàvia del lloc.

Els més menuts es quedaven bocabadats en escoltar-la… Paquita té 106 anys. Esta setmana passada comentava que no sabia si podria anar a Sant Joan “no se si tinc ganes”. Però al final es va animar i els seus fills la van portar als peus del Penyagolosa. Més d’una vegada va fer la romeria a peu, en els seus temps més joves, quan regentava una carnisseria-taverna en la plaça de la Setena. Paquita era i continua sent un personatge popular a Culla. En la seua taverna servia corder amb alls i vi en gerra als del poble “i als dels masos que pujaven al poble a pagar la contribució”.

Paquita Pitarch (2)

A pesar de tindre a les seues esquenes més d’un segle de vida té una memòria d’elefant i se’n recorda de tot, sobretot de temps passats. En la seua ment té fotografiat el camí del pelegrinatge a Sant Joan, la font, l’altar de l’ermita, l’anada i la tornada… El dissabte després del bany de multituds, a última hora de la vesprada, es va retirar a descansar. “Me fallen un poc les cames deia”, i és que són molts els passos recorreguts. Els únics problemes que patix a causa de l’edat passen per un audiòfon i la dentadura postissa. Més enllà, la seua salut és un rellotge suís. El seu fill Ramiro apuntava que no se sap quantes vegades més podrà anar sa mare a Sant Joan. El que és segur és que enguany l’ermitori de Vistabella ja ha rebut la visita de Paquita Pitarch.